Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders

Frida (45) en Ronald (47) openden drie jaar geleden een gezinshuis voor tienermoeders met problemen. “Wij bieden een veilige plek waar ze in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen.”

Frida (45) en Ronald (47) openden drie jaar geleden een gezinshuis voor tienermoeders met problemen. “Wij bieden een veilige plek waar ze in de luwte van ons gezin voor
hun kind kunnen leren zorgen.”

'Ieder kind verdient een goede start'

 

Op de gevel van de grote witte villa van Frida en Ronald staat ‘Damaris’. Deze bijbelse naam komt uit het Grieks en betekent zo veel als ‘ongehuwde vrouw’. Achter de voordeur gaat een bijzonder huis schuil. In de ene helft van het huis wonen Frida en Ronald met hun kinderen van veertien en zestien. In de andere helft wonen zes jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar, twee zonder kind, vier mét kind.

De jongste baby is negen maanden, het oudste kind anderhalf. De moeders hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als overeenkomst dat ze laagbegaafd zijn en uit thuissituaties komen die niet stabiel zijn. De meesten hebben gedragsproblemen. Ze hebben nauwelijks of geen familie of vrienden om op terug te vallen en staan er alleen voor tijdens de zwangerschap en daarna. Voordat huize Damaris in maart 2013 zijn deuren opende, speelde het idee van een gezinshuis al heel wat jaren door het hoofd van Ronald en Frida. “Ronald en ik werkten allebei in de zorg. Ik had in het observatie- crisisteam waar ik werkte te maken met licht verstandelijk beperkte meisjes die hun zwangerschap lieten afbreken. Overdag waren ze heel stoer, maar ’s avonds als ze in bed lagen en ik nog even bij ze ging zitten, kwamen vaak de tranen.

Voordat ik kinderen kreeg, accepteerde ik het protocol van de instelling. Maar na de geboorte van mijn eigen kinderen veranderde dat. Een kind dat je laat weghalen, ís niet weg. Het laat een gat in je hart achter en een groot verdriet. Nieuw leven is zó mooi. 

Vanuit mijn christelijke achtergrond vind ik dat kinderen recht hebben op leven. Op een gegeven moment was er een meisje dat haar zwangerschap verzweeg tot abortus niet meer mogelijk was, terwijl ze niet zelf- standig voor haar kind kon zorgen. Met een collega heb ik haar tijdens de zwangerschap begeleid. De baby werd na de bevalling direct aan pleegzorg overgedragen. Heel schrijnend voor de moeder, maar ook voor het kind.

Een kind hoort, als dat haalbaar is, bij zijn moeder en moet de kans krijgen om zich veilig te hechten. Die basis is zo belangrijk voor een goed leven later. Ik voelde steeds sterker: voor deze kwetsbare vrouwen die er eigenlijk alleen voor staan, moeten we alles uit de kast trekken. Na veel praten kwamen Ronald en ik uit op het plan een gezinshuis te starten: een plek waar jonge vrouwen en moeders met problemen in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen. Zelfstandig, maar niet alleen.”

Lees het hele verhaal over Frida en Ronald in de gloednieuwe Vriendin 15. Voor abonnees vandaag op de mat en morgen in de winkels. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Janneke67
    Janneke67
    Wel mooi maar de titel klopt niet omdat het niet om tienermoeders gaat.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen