Persoonlijke verhalen

Vriendin 14: Alle drie de kinderen van Caroline hebben autisme

‘Wij zullen nooit een normaal gezin zijn’

Met pictogrammen deelt Caroline (43) de dag in voor haar zoons Rick (11), Lars (10) en Stijn (8): nu ga je douchen, dan eten, daarna naar school. Vriendjes komen er niet over de vloer. Wat doet het met je als je drie kinderen met autisme hebt? “Ik zette mijn verdriet opzij, mijn kinderen hebben hun moeder nodig.”

“Twintig maanden na Ricks geboorte beviel ik van Lars. Al snel merkte ik dat Rick heel anders was dan Lars. Met Lars had ik meer interactie en hij vond het niet erg om opgepakt te worden. Rick had geen vriendjes. Hij stak in de klas zijn duim in zijn mond en vloog naar de tafel met auto’s. Als er werd geklapt dat de kinderen in de kring moesten komen, kwamen alle kinderen behalve Rick. Omdat ik van zijn juffen ook hoorde dat hij anders was dan zijn klasgenoten, ging ik met hem naar het Riagg. Ik kreeg het advies hem te laten testen door een medisch kinderdagverblijf. Daar zouden deskundigen, waaronder een psycholoog, zijn gedrag observeren. Uit die observaties kwam al gauw naar voren dat Rick klassiek autisme heeft: hij heeft alle kenmerken daarvan.”

Lees het hele verhaal van Caroline in Vriendin 14 en praat mee op het forum.


 

Reageer op dit artikel

Ken jij kinderen met autisme?

Ja

in mijn omgeving zijn meerdere mensen met autisme aanwezig

Ja

Mijn zoontje van 8 is ook autistisch.

Ja

ik ben het zelf =) niks mis mee.

Ja

😉 Nou, das toevallig. Ik heb ook 3 kinderen. Mijn oudste heeft ADD, mijn middelste Asperger en de jongste PDD-NOS in combi met hoogbegaafdheid. Met mijn eigen situatie zijn ze nog bezig, ik hoop eind deze maand een diagnose te krijgen zodat ik alles een plekje kan geven. De ADHD was gelijk klaar duidelijk maar ik heb het vermoedelijk in combi met Asperger, maar dat hoor ik nog definitief. Wij zien het niet als een probleem, het is gewoon onderdeel van je eigen ik en ok, we zijn misschien hier en daar wat anders, maar daar is niks mis mee, het maakt ons niet minder dan andere mensen.

Ja

ook ik heb 3 kinderen met autisme alle 3 hebben pdd-nos, 2 daarvan hebben ook add ,esm en s.i..
maar het zijn super kinderen alleen hebben ze een andere aanpak nodig dan “gewone” kinderen.

Ja

Onze zoon heeft het syndroom van Asperge. Hij heeft het moeilijk gehad maar heeft nu zijn plekje gevonden. Hij is gelukkig zo als een mens met autisme in deze voor hun vreemde wereld kan zijn. Meer kunnen we niet voor hem wensen.

Ja

Onze zoon heeft het syndroom van Asperge. Hij heeft het erg moeilijk gehad toen hij jong was. Nu heeft hij zijn plek gevonden en is hij gelukkig zoals een mens met een vorm van autisme kan zijn in een voor hun vreemde wereld.

Ja

Wij hebben zelf ook een speciale slimme tiener dochter en zij heeft PDD NOS. Wij weten het pas een paar jaar en zitten nog midden in de moeilijke periode voor haar en ons als gezin. Wij gunnen haar het beste van de wereld. Zij moet het zelf nog een plek geven en er mee leren omgaan. Net als wij lerende zijn als gezin.
Het is een moeilijke tijd, maar ze komt er wel met wat inzet van iedereen en haarzelf.(k)

Ja

Mijn dochter heeft PDD-NOS en mijn zoon heeft SI-stoornis.

Ja

Mijn zoon heeft ook autisme

Ja

mijn zoon heeft een lichte vorm van autisme

Instagram