Canva1 2024 05 03t115910.193

Tessa viel bijna 60 kilo af door anders te eten én te gaan hardlopen

Nooit had Tessa (33) moeite met haar overgewicht, maar twee jaar geleden zette ze ineens de knop om. Ze raakte op eigen kracht bijna 60 kilo kwijt door haar eetpatroon te veranderen en te beginnen met hardlopen. “Ik ging van hijgend de straat uit naar een halve marathon.”

Tessa: “Vorig jaar september werd in mijn woonplaats Gouda een wedstrijdloop georganiseerd. Ik woog 94 kilo, was veel te zwaar, maar was vastbesloten de vijf kilometer te lopen. Het was die dag 32 graden. Ik dacht: o nee, waarom moet het precies vandaag zo warm zijn? Maar mijn man en mijn vriendin liepen ook mee, als support voor mij. Ik weet dat vijf kilometer voor ervaren hardlopers een soort opwarming is. Maar voor mij leek het uren te duren. Bij de finish stonden mijn kinderen, vrienden en familie. Ik sprong iedereen in de armen van geluk, ik was zo blij dat ik het gehaald had.
Als kind was ik altijd al te zwaar. Ik had geen overgewicht, maar ik was gewoon best flink op de basisschool. In mijn puberteit heeft zich dat verder ontwikkeld. Op de middelbare school haalde ik in de pauze frikandelbroodjes en struinde ik de supermarkt af. Ik kwam daarvan aan, mijn klasgenootjes hadden daar minder last van. Snel aankomen zit in de familie: mijn vader is ook te zwaar. Ik ben er als kind gelukkig nooit mee gepest dat ik wat dikker was. Ik heb ook best een positief zelfbeeld, altijd gehad. Maar daardoor voelde ik me er prima bij dat ik zwaar was, ook toen ik wel echt overgewicht ontwikkelde. Oké, iets passen in een kledingwinkel vond ik verschrikkelijk, in een vliegtuigstoel paste ik maar net en in de meeste terrasstoelen kon ik met mijn 130 kilo niet meer zitten. Maar daar had ik niet zoveel moeite mee. Tot twee jaar geleden.”

Worstelen

“We hadden die zomer een huisje gehuurd op Bonaire. Ik lag in een hangmat en dacht aan mijn vader. Ik had hem in de afgelopen jaren steeds meer zien worstelen met zijn overgewicht. Hij had inmiddels hartproblemen en last van zijn knieën. Ik dacht: ik heb zijn bouw, maar ik ben nog maar dertig, ik heb nu nog de kans om er iets aan te doen. Want emotioneel kon ik dan geen moeite hebben met mijn overgewicht, ik wist ergens natuurlijk best dat het niet gezond was. Daarbij wilde ik ook weleens net als andere vrouwen naar de H&M of Zara om normale kleding te lopen. Ik was er opeens helemaal klaar mee. Ik wilde afvallen. Maar ik woog wel die 130 kilo. Hoe ging ik dat fiksen?
Ik wist dat na de zomervakantie een hoop dingen zouden veranderen in ons leven. Onze jongste dochter zou naar de basisschool gaan, wat betekende dat ik meer tijd voor mezelf kreeg. Ik had tot dat moment als gastouder aan huis gewerkt. Het was een ideale manier geweest om te werken en tegelijk onze dochters te zien opgroeien. Maar ik werkte vier dagen per week van half zeven tot half zes. Ik sloeg mijn ontbijt vaak over en at onregelmatig. En je werkt tussen vier muren. Weet je wel hoe makkelijk het dan is om die la open te trekken en er wat uit te snaaien? Na de zomer kreeg ik ander werk, dan zou ik 16 à 20 uur per week in de zorg gaan werken, in een flexpool. Er zou ruimte in mijn leven komen om het anders te doen. Dit was een kans en die wilde ik grijpen.”

Geen crashdieet

“Mijn BMI was 40, wat betekende dat ik in aanmerking zou komen voor een bypass. Maar dat vond ik een no-go. Ik wilde ook geen crashdieet volgen, of naar een diëtiste. Ik vond dat ik dit zelf moest kunnen. Met goede voeding en meer beweging moest ik een heel eind komen. Ik weet van mezelf dat ik iets heb wat ik altijd maar een tweede persoonlijkheid noem, een soort coachingsstem in mijn hoofd, waarmee ik mezelf tot de orde kan roepen. Daarmee wilde ik mezelf aanpakken. In mijn hangmat bedacht ik op welke manier ik het wilde gaan doen. En zo heb ik het ook gedaan.
Toen ik thuis was, heb ik eerst een keer alles op tafel gelegd wat ik in een week at. Dat was confronterend. Ik dacht: ik eet tussendoor af en toe een handje snoep, wat nootjes en een stukje chocola. Maar toen ik alles zag liggen, schrok ik: wat was dit megaveel! Mijn volgende stap was uitrekenen hoeveel calorieën ik binnen moest krijgen om af te vallen, verdeeld in eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarvoor bleken allemaal macrocalculators op internet te zijn. Voor mij was dat echt een eyeopener. Ik had geen idee van wat een gezond persoon aan voedingswaarde moet eten. Stap 3 was voor mij het tracken van alles wat ik binnenkreeg. Met een app die ik ook op internet vond, scande ik alles. Daarna ben ik via Instagram een aantal mensen gaan volgen die weekmenu’s maken. Ik heb gewoon alles van hen gekopieerd. Ik maakte ook een aantal eetswitches: in plaats van witte pasta ging ik volkorenpasta eten, witte rijst verving ik door zilvervliesrijst en in plaats van kant-en-klare pastasaus at ik passata. Zo simpel was het eigenlijk.”

Onder de drie cijfers

“In het begin woog ik mezelf elke vrijdag. Dat was voor mij een stok achter de deur. Ik wilde resultaten zien. Ik woog mezelf expres voor het weekend. Want wat ik op internet ook had gelezen: om niet terug te vallen, is het belangrijk om niet te zeggen dat je nooit meer friet gaat eten. Dat is niet realistisch. Als je vijf dagen op een goede manier hebt gegeten, kun je best in het weekend of op een feestje genieten van iets lekkers. De dag daarna moet je niet op de weegschaal staan, dan weeg je zwaarder. Maar na twee dagen ben je dat normaal gesproken weer kwijt.
Ik wilde ook meer gaan bewegen. Maar als je 130 kilo weegt, kun je niet echt sporten. Ik was al kapot als ik de straat uit liep. Daarom ben ik begonnen met kleine stukjes wandelen. Langzaam voerde ik dat op naar 8000 stappen per dag. Ik vond mezelf geen type voor de sportschool. Maar ik sprak mezelf op een gegeven moment toe: dat ik gewoon moest gaan, omdat ik het niet zou redden als ik het niet zou doen. Nu had ik het geluk dat ik in mijn wijk op de sportschool doordeweeks tussen de oudere mensen terechtkwam. Om half negen, als ik de kinderen naar school had gebracht, waren de bodybuilders en krachttrainers nergens te bekennen. Ik kon meedoen aan een circuitje, waarbij je een rondje maakt en allerlei oefeningen doet. Ik heb een jaar lang drie keer per week twee van die rondjes gedaan van in totaal 40 minuten. Ik wilde zo graag onder de honderd kilo komen. Dat heb ik gehaald op 3 januari 2023, ik weet het nog precies. Ik was euforisch, heb gedanst in de badkamer van geluk. Ik denk dat niemand zich kan voorstellen hoe het is als je niet meer drie cijfers weegt.”

Nieuwe doelen

“Vorig jaar april begon ik met hardlopen. Ik wilde mezelf steeds nieuwe doelen stellen, ben een buitenmens en wilde altijd al graag kunnen hardlopen. Ik heb eerst goede schoenen gekocht bij een hardloopwinkel. Daarna bouwde ik met de app Hardlopen met Evy het hardlopen op tot een afstand van vijf kilometer. Ik gebruikte ook de app Strava, dan zie je precies wat je loopt. Voor mij was die app een stok achter de deur, want andere mensen kunnen dan ook zien wat je loopt. Het opbouwen naar die vijf kilometer gaat stapsgewijs, maar ik vond het toch een hele klus en echt pittig om te doen. Het duurde een half jaar, tot september dus, voordat ik dat kon. Maar nadat ik zo euforisch over de finish kwam na mijn eerste vijf kilometer, had ik het echt te pakken. Ik ben door gaan trainen voor de tien kilometer, en dat haalde ik opeens supersnel.
Op 1 februari van dit jaar had ik het gevoel dat ik wel een halve marathon zou kunnen lopen. Het was een mooie dag, de zon scheen, ik kon een korte broek aan. Ik ben ervoor gegaan, in mijn eentje, en liep inderdaad een halve marathon, 21 kilometer. Ik was supertrots op mezelf. En dat ben ik nog steeds. Ik zit inmiddels in een online running community en dat vind ik net als het hardlopen zelf een verrijking van mijn leven. Mijn conditie is ijzersterk, en ik kan in tegenstelling tot vroeger gewoon praten tijdens het rennen. Gouden tip voor mij was om het hardlopen langzaam op te bouwen. Net als het afvallen trouwens. Je moet niet kilo’s willen afvallen, dat gaat te snel en is niet gezond voor je lijf. Ik was blij als ik 300 gram per week kwijt was, dan weet je dat je het goed doet.”

Spontaan een winkel in

“Dit alles heeft me megaveel gebracht. Mijn conditie is wel het allergrootste verschil. Ik ging van hijgend de straat uit naar een halve marathon. Dat geeft me het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Ik ben ook van maat 54 naar 38 gegaan. Ik kan nu spontaan een winkel inlopen met vriendinnen. Ik kan er nauwelijks over uit hoe fantastisch dat voelt. Mijn vader is apetrots op mij, mijn moeder ook, trouwens. Mijn vader is mijn alles, wij lijken op elkaar. Hij zegt dat hij het vooral zo knap vindt dat ik er echt iets aan ben gaan doen – al heeft hij zelf zijn levensstijl inmiddels ook veranderd. Hij is bijna dagelijks in de sportschool te vinden. Ach ja, ik dacht in kansen. Ik zag die mogelijkheid om mijn leven te veranderen, en dat ben ik gaan doen. Maar ik ben er nog niet. Ik heb flink wat loshangend vel, maar ik ben nog jong, er is nog iets aan te doen. Ook hieraan wil ik mezelf niet laten opereren. Ik doe al 2,5 jaar aan bodypump, dat is krachttraining op muziek in groepsverband. Je traint alle spiergroepen, en hoe meer krachttraining je doet, hoe minder vel je overhoudt. Bij mij is het al aanzienlijk minder dan het was. Al zal ik nooit helemaal een platte buik krijgen, ik heb ook twee kinderen gehad.
Wat ik nu doe, blijf ik de rest van mijn leven doen. Het is echt een nieuwe lifestyle voor mij. Ik heb mezelf nu tot doel gesteld om anderen te motiveren. Daarom ben ik een account op Instagram begonnen: Fitby.tessa. Ik ben ervan overtuigd dat alles kan. Ik kwam uit een diep dal waarin ik 130 kilo woog, maar ben er stapje voor stapje uit gekomen. Ik heb mezelf nu een ander ultiem doel gesteld: ik wil volgend jaar de marathon van Rotterdam lopen. Dat zou wel echt de kers op mijn taart zijn. En dan heb ik nog iets wat ik volgend jaar wil bereiken. Ik weeg nu 73 kilo en ik wil volgend jaar graag 70 kilo wegen. Dan ben ik precies 60 kilo kwijt, een mooi rond getal. Ik ben nu al zo ver gekomen, en ik moet en zal het afmaken. Daar ben ik strijdlustig in.”

Tekst: Ella Mae Wester
Foto: Amaury Miller
Visagie: Lisette Verhoofstad

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.