Placeholder

Stefanie: rolverdeling

Stefanie wil zelf haar lekke fietsband plakken. Dirk doet al zo veel in het huishouden. Of dit een goed idee is?

Stefanie wil zelf haar lekke fietsband plakken. Dirk doet al zo veel in het huishouden. Of dit een goed idee is?

‘Waar ligt het doosje met bandenplakspullen?’ vraag ik.
‘Hoezo?’ antwoordt Dirk verbaasd. Het is de eerste keer in achttien jaar dat ik om dat doosje vraag. Dirk plakt thuis alle lekke fietsbanden, maar hij heeft het druk gehad en ik moet toch wel een band kunnen plakken? Oké, de laatste keer dat ik een band wilde plakken (20 jaar geleden) heb ik met een bandenlichter de binnenband kapot gesneden. Daarna heb ik het nooit meer geprobeerd.

Dirk stofzuigt, wast de ramen, vouwt de was op en is de kok in huis. Ik doe eigenlijk amper zogenaamde mannenklusjes. Ik ben dan wel een werkende vrouw, maar deelnemen aan de arbeidsmarkt is in de 21e eeuw al lang geen mannentaak meer. Ik gebruik wel eens een schroevendraaier om een batterij in een stuk speelgoed te vervangen, maar dat is het dan wel.

‘Ik ga mijn band plakken' antwoord ik zelfverzekerd.
‘Nu nog?’ vraagt Dirk. Hij kijkt op de klok. Het wordt al laat. 
‘Waarom niet?’
‘Dat doe ik morgen wel' zegt Dirk vriendelijk.
‘Jij hoeft dat niet altijd te doen. Ik kan het zelf ook wel' zeg ik, al heeft Dirks antwoord mij zwakker gemaakt. Ik ben eigenlijk best moe en heb ook wel zin om net als Dirk met mijn laptop en een kopje thee op de bank te zitten. Het loopt al tegen negenen en ik heb vast meer tijd dan gemiddeld nodig om een band te plakken.
‘Nee, dat hoeft nu niet. Ik plak hem morgen wel' zegt Dirk op zelfverzekerde toon. Ik geef mij gewonnen. 

Ik zit al een tijdje op de bank als Dirk vraagt: ‘Wil je mij nog helpen met die sollicitatiebrief?’ Hij wijst naar een vacature op de website van een uitzendbureau. Ik had hem gisteren al gezien. Dirks arbeidscontract is per december afgelopen. Hij is op zoek naar een nieuwe baan. Op de één of andere manier denken mensen dat ik goede sollicitatiebrieven kan schrijven en dat is best vervelend.
‘O ja’ antwoord ik weinig enthousiast en slof achter Dirk aan naar de tafel om er goed voor te gaan zitten. Op dit moment heb ik meer zin om op de bank te hangen of desnoods een band te plakken.

Als we eenmaal bezig zijn, fleur ik op. De vacature is geknipt voor Dirk en we vinden de juiste woorden die samen een prachtige brief vormen. Ik word er blij van, ieder z’n specialiteit. Laat Dirk mijn band maar plakken! 


Stefanie (43) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 5 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!

We zijn sinds deze maand een blogger rijker, Kim. Ook haar blogs lezen? Dat kan hier. Elke dinsdag verschijnt haar nieuwste blog.