Placeholder

Plussize-model Danielle heeft veel succes in Amerika

Na zich jarenlang te hebben uitgehongerd, dacht Danielle dat het er niet in zat, model worden. Totdat ze werd gewezen op het fenomeen ‘curvy’. Met haar maat 42 is ze nu enorm succesvol. “Alle afwijzingen als ‘dun’ model hebben me juist gesterkt.”

Na zich jarenlang te hebben uitgehongerd, dacht Danielle dat het er niet in zat, model worden. Totdat ze werd gewezen op het fenomeen ‘curvy’. Met haar maat 42 is ze nu enorm succesvol. “Alle afwijzingen als ‘dun’ model hebben me juist gesterkt.”

‘Iedere vrouw zou trots moeten zijn op haar lichaam’ 

Danielle: “Huilend lag ik op bed. Ik was verdrietig dat ik weer eens was afgewezen als model, omdat ik net een paar centimeter dikker was dan de standaard. Mijn vader kwam mijn kamer binnen en zei tegen me dat er ooit een dag zou komen dat de modellenwereld zich aan míjn maten zou aanpassen. Ik geloofde hem niet. Hij zei het vast om me te troosten. Op mijn veertiende was ik gescout door een modellenbureau tijdens een dagje winkelen met mijn moeder
in Amsterdam. Ik was heel mager: mijn broekmaat was 27 en ik was 1,80 meter lang. En toch waren mijn heupen te breed volgens het modellenbureau: 94 centimeter. Om model te worden, moest dit ónder de 90 centimeter zijn. Ik ben gaan lijnen en heb zo’n beetje elk dieet geprobeerd. Maar wat ik ook deed, niets hielp. Mijn heupen kwamen niet onder die gevreesde en allesbepalende 90 centimeter. Bij elk bezoek aan het modellenbureau kwamen ze wéér met dat vreselijke meetlint aanzetten. Ik at al supermager en nóg was het niet goed genoeg.

Liever aankomen
“Mijn looks waren goed, maar door mijn heupomvang kon ik geen gewoon fotomodel worden. Ik werd bij de ‘specials’ ingedeeld. Dat zijn modellen die niet volledig passen in het nauwsluitende stramien van de reguliere modewereld, bijvoorbeeld omdat ze net iets te lang of te kort zijn. Alleen komt het er in de praktijk op neer dat je dan nauwelijks werk hebt. Tijdens een fotoshoot voor het meidenblad Yes zei de stylist dat ik met een paar kilootjes erbij perfect zou zijn als plussize-model. Ik was verbaasd en dacht dat ze bedoelde dat ze me te dik vond. Nog nooit had iemand gezegd dat het misschien een goed idee was om aan te komen voor mijn carrière. Ik wist eigenlijk ook niet wat een curvy of plussize-model was. In mijn hoofd waren dat heel volle vrouwen. Maar een gewoon model heeft maatje 34 of 36 en curvy begint in modellenland al bij maat 38. Ik heb meteen alle diëten overboord gegooid en ben weer normaal gaan eten, waardoor ik aankwam. Ik bereikte het gewicht dat bij mijn postuur past, mijn natuurlijke gewicht. Vanaf dat moment is mijn carrière in een stroomversnelling gekomen, want met maatje 42 kreeg ik ontzettend veel aanbod. Ik was het eerste succesvolle Nederlandse curvy model in Amerika en ook het eerste Nederlandse plussize-model dat de New York Fashion Week heeft gelopen.”

Lees het hele interview met Danielle in Vriendin 16.