Placeholder

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag.

Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. ‘In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen’. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Mirjam: “‘Wie laat er nou een vreemde toe bij zo’n intiem moment als een bevalling?’ Dat vroegen sommige mensen zich af, toen ik dit werk net deed. Maar na het zien van mijn foto’s waren ze om. Ik fotografeer het hele bevallingsproces met alle betrokkenen, vanaf het begin van de bevalling tot en met de binnenkomst van broertjes en zusjes of opa’s en oma’s. Daarbij richt ik me vooral op de sfeer en emoties. De geboorte van een kind is voor ouders een bijzonder moment. Het heeft een grote impact op henzelf, op hun leven en op hun relatie. Mensen laten zo’n gebeurtenis graag professioneel vastleggen. Mijn foto’s zijn integer en puur, er komt niets in beeld wat ze niet willen. De moeder moet haar reportage trots aan anderen kunnen laten zien. Ook medisch personeel komt niet herkenbaar in beeld.”

Te zacht
De bevalling van haar derde kind bracht Mirjam op het idee om geboortefotograaf te worden. “Bij mijn eerste twee bevallingen verloor ik heel veel bloed. Tijdens mijn derde zwangerschap had ik diverse complicaties, waardoor ik lichamelijk minder sterk was. Dat werkte door op mijn gemoed. Ik hield mijn hart vast voor de bevalling; als ik weer zo veel bloed zou verliezen, vreesde ik dat ik het niet zou redden. Daarom wilde ik de geboorte graag professioneel laten vastleggen door een geboortefotograaf. Ik wilde dat ons kindje zou weten hoe intens gewenst het was, mocht ik hem dat zelf niet meer kunnen vertellen. Het werd een heel beladen bevalling, zowel voor mij als voor alle betrokkenen. Mijn angst was zo groot dat die oversloeg op de artsen. Gelukkig verliep de bevalling heel vlot en met weinig bloedverlies. Het medisch team heeft daar van opluchting een traantje om gelaten.”

Heftige emoties
“De eerste weken erna kon ik niet naar de fotoreportage kijken. Het maakte me alleen maar verdrietig om die heftige emoties terug te zien. Pas na een paar maanden ging ik het meer waarderen. Ik zag hoeveel mensen in de kamer hadden gestaan om ervoor te zorgen dat mijn baby en ik er gezond uit zouden komen. Tijdens de geboorte was ik zo intensief bezig geweest met mijn eigen lichaam en mijn kind, dat ik niet in de gaten had wat mijn partner doormaakte, wat het met de verloskundige deed, hoe betrokken de gynaecoloog was en wat de kinderen ervan hadden meegekregen. De foto’s hielpen me achteraf het plaatje van wat er was gebeurd, compleet te krijgen. Daardoor kon ik het verwerken. En zo werd met de geboorte van mijn zoon Measen eigenlijk ook mijn bedrijf geboren.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 50. 

Win! 
Vriendin geeft vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen weg. Meer weten over Mirjams werk? Kijk op www.purelifegeboortefotografie.nl. Vul hieronder het winformulier in en misschien ben jij een van de vijf winnaars.