Canva1 2024 01 18t094634.110

Milou (35) had HPV

Alle vrouwen in Nederland krijgen rond hun dertigste hun eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hiermee kan baarmoederhalskanker vroegtijdig worden opgespoord of zelfs worden voorkomen. Toch neemt maar 41 procent van de vrouwen tussen de 30 en 34 jaar deel aan het onderzoek. Milou is blij dat ze wel heeft meegedaan. Nadat ze op haar dertigste een uitstrijkje liet maken, bleek ze het Humaan Papillomavirus (HPV) en onrustige cellen te hebben. “Door een simpele ingreep kon bij mij baarmoederhalskanker worden voorkomen.”

Milou: “Ik was net dertig jaar toen ik per post een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kreeg. In de folder die bij de brief zat, werd uitgelegd dat er met dit onderzoek kon worden gekeken of ik risico had op baarmoederhalskanker. Dit zou door middel van een uitstrijkje worden vastgesteld. Goed idee, dacht ik. Als ik een risico liep, dan wilde ik dat graag weten. Bovendien was het uitstrijkje gratis en kon het gewoon bij mijn eigen huisarts worden gedaan, dus ik maakte snel een afspraak.”

HPV-virus

“Een paar weken na het uitstrijkje ontving ik schriftelijk bericht. Het bleek dat ik HPV en onrustige cellen had. Een beetje bezorgd las ik de brief. Er was vervolgonderzoek nodig en dat zou mijn huisarts met mij bespreken.
Toen ik mijn dokter sprak, zei ze dat ik de brief net iets te vroeg had gekregen. Ze had het nieuws liever zelf aan mij verteld, zodat ze de uitslag gelijk kon toelichten. Volgens mijn huisarts was de uitslag namelijk niet direct ernstig. Er was inderdaad vervolgonderzoek nodig, maar dat was meer uit voorzorg, niet omdat ik al baarmoederhalskanker had. Ook legde ze uit dat baarmoederhalskanker veroorzaakt wordt door een langdurige besmetting met HPV. Er gaan vaak jaren overheen voordat het zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, maar met een uitstrijkje is niet te zien hoelang je het virus al hebt. Daarom verwees de huisarts mij door naar een gynaecoloog die verder onderzoek zou doen.”

Niet de enige

“Het gesprek met mijn huisarts stelde me wat gerust. Er was in ieder geval geen reden voor grote bezorgdheid, het vervolgonderzoek was meer bedoeld om te kijken of er iets aan mijn onrustige cellen gedaan moest worden. Toen ik dat aan de vrouwen in mijn omgeving vertelde, ontdekte ik dat ik niet de enige met onrustige cellen was. Sommigen hadden ook HPV en ik dacht echt: waarom wordt hier niet vaker over gepraat? Na het nieuws had ik het gevoel dat ik de enige was…”

Biopt

“Tijdens het vervolgonderzoek nam de gynaecoloog een biopt af. Hierbij wordt er een klein stukje weefsel van de baarmoederhals weggehaald. Echt pijn deed dat niet, ik vond het meer een beetje ongemakkelijk dat ik daar lag. Toch zei ik tegen mezelf dat een gynaecoloog niet anders gewend is. En nu ik inmiddels twee keer ben bevallen, heb ik die ongemakkelijke gevoelens echt naast me neergelegd.”

CIN 2

“Omdat het even duurde voordat de uitslag van het biopt binnen was, gingen er een paar weken overheen. Daarna had ik een nieuwe afspraak bij de gynaecoloog en hij vertelde dat ik ‘CIN 2’ had. Dit betekende dat sommige cellen in mijn baarmoederhals onrustig waren, maar dat er geen sprake was van een voorstadium van kanker. Ook was er een kans dat de onrustige cellen vanzelf weer zouden verdwijnen. Verdere behandeling was dus niet nodig.”

Opgeruimd

“Ik was erg opgelucht. Vooral toen ik na een controle-uitstrijkje een half jaar later geen HPV en onrustige cellen meer bleek te hebben. Volgens de gynaecoloog was er met het nemen van het biopt een klein wondje ontstaan, waardoor de goede cellen de slechte cellen hadden overgenomen. Mijn lichaam had de onrustige cellen zelf weer opgeruimd. Dat was dus goed nieuws.”

Advies

“Inmiddels ben ik vijf jaar verder en toevallig heb ik laatst een nieuw uitstrijkje laten maken. Ook deze uitslag was goed en daar ben ik erg blij mee. Het volgende bevolkingsonderzoek zal weer over vijf jaar zijn en daar doe ik zeker aan mee. Mijn advies aan andere vrouwen is om dat ook te doen. Ik was er ruim op tijd bij, maar stel dat je ook HPV hebt en dat het lange tijd sluimert? Dan kan dat zich op een gegeven moment ontwikkelen tot baarmoederhalskanker en dat moet je zeker niet willen, lijkt mij…”

Wist je dat…

…je ook een thuistest kunt doen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
…het aantal HPV-positieve uitslagen het hoogst is bij vrouwen tussen de 30 en 34 jaar (20%)?
…jaarlijks 900 vrouwen baarmoederhalskanker krijgen en 200 personen daaraan overlijden?
…er zonder het bevolkingsonderzoek jaarlijks 500 vrouwen aan baarmoederhalskanker zouden overlijden?
…baarmoederhalskanker het meest voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar?
…HPV besmettelijk is? Acht op de tien vrouwen krijgt wel eens HPV.
…HPV vooral wordt doorgegeven bij seksueel contact?
…baarmoederhalskanker niet erfelijk is?
…deelname aan het bevolkingsonderzoek gratis is?
…minder van de helft van de vrouwen tussen de 29 en 34 jaar weet hoe baarmoederhalskanker ontstaat?
…slechts één op de drie vrouwen tussen de 29 en 34 jaar over het onderwerp praat, door gebrek aan kennis of omdat ze het een moeilijk onderwerp vinden.

Om vrouwen te informeren en bewust te maken van HPV en baarmoederhalskanker zijn Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF de campagne ‘Laten we het eens over BMHK hebben. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?’ zijn gestart. Wil je meer weten? Ga naar www.bmhk.nl.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Lot de Pont

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.