Persoonlijke verhalen

Mariska: ‘Miljoenen maken mij niet gelukkig, mensen helpen wél’

Een enorme villa, een jacuzzi, een snelle boot: makelaar Mariska (48) had alles wat haar hartje begeerde, maar was niet gelukkig. Ze werd pas blij toen ze afscheid nam van haar snelle leven en mensen begon te helpen. “Ik heb me nog nooit zo rijk gevoeld als nu.”

'Het verlangen naar geld kan het slechtste in iemand naar boven halen' 

Geweldige kans
“Op mijn 23ste was ik de jongste beëdigde makelaar van Nederland, en naïef. Toen ik werd benaderd door een zakenman om samen een ingedut makelaarskantoor nieuw leven in te blazen, leek me dat een geweldige kans. In werkelijkheid zou het een van de moeilijkste perioden van mijn leven worden. Terwijl ik tot diep in de nacht aan het werk was en mezelf geen loon uitkeerde, omdat ik wilde investeren in ons kantoor, haalde de zakenman veel geld van onze rekening. Hij was mede-eigenaar, dus juridisch stond hij volkomen in zijn recht. De man bleek talloze bedrijven te bezitten en leeg te trekken, zo ontdekte ik toen ik me in zijn leven verdiepte. Toen ik me op mijn 25ste van het bedrijf losmaakte, verloor ik alles, maar was ik een ervaring rijker. Mijn naïviteit was ik voorgoed verloren. Ik wist nu dat het verlangen naar geld het slechtste in mensen naar boven kan halen. Na dit fiasco had ik een enorme geldingsdrang om een eigen makelaarskantoor te beginnen. Deze keer zou het me wél lukken het tot een succes te maken. Succes wordt vaak afgemeten aan het hebben van veel geld, maar het is een illusie dat het bezit ervan gelukkig maakt. Ik ben nog nooit zo ongelukkig geweest als toen ik mijn eerste miljoen op de bank had staan. Zakelijk ging het goed, dus groeien leek een logisch gevolg. Ik kreeg het steeds drukker, op het hoogtepunt had ik 46 medewerkers in dienst, ik opende telkens nieuwe kantoren en werkte mezelf over de kop.”

‘Ik was rijk in geld, maar arm in tijd. Vrienden had ik niet, ik werkte alleen maar’

Geen vrienden
“Ik was rijk in geld, maar arm in tijd. Vrienden had ik niet, omdat ik alleen maar met mijn werk bezig was. Natuurlijk, ik had veel leuke contacten met klanten, maar als ik aan hun keukentafel zat en zij over hun persoonlijke situatie vertelden – wat vaak gebeurt als mensen hun huis verkopen – zat ik altijd in mijn rol als makelaar. Ik had het nooit over wat ík voelde en waar ík tegenaan liep. Voor de buitenwereld was ik die sterke, succesvolle vrouw, maar vanbinnen kon ik wel huilen. De komst van mijn zonen, die nu achttien en zestien jaar zijn, maakte mijn leven vrolijker. Net als bij het overlijden van mijn vader zag ik in dat het leven niet draait om materieel succes; ik genoot van onze momenten samen. Toch verloor ik me nog altijd in mijn werk. En als ik met mijntoenmalige man praatte, ging dat vooral over zaken.”

Mariska schreef een boek over haar leven en visie: Economie van de liefde. Vriendin mag vijf exemplaren weggeven. Vul onderstaand winformulier in om kans te maken!

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

mep

Geen of weinig geld zorgt voor problemen, zo gemakkelijk om te zeggen ‘geld maakt niet gelukkig’ als je zelf genoeg hebt :inlove: je leeft wel wat gemakkelijker als je voldoende hebt:o:o

Beantwoorden

Instagram