Persoonlijke verhalen

Lisa ‘Er zijn veel eenzame kinderen, terwijl een vriendschap zo waardevol is’

Vriendin geeft tot eind 2018 elke week de BewondeRing aan een vrouw die zich inzet tegen eenzaamheid. Een van die ringen gaat naar Lisa (27).  Zij is schoolpedagoog, leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs en initiatiefneemster van stichting Vriendschapswens.

Niet veel mensen durven er open over te praten, want er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Heb je het verhaal van Marjorie al gelezen? Zij vertelt over haar eenzame gevoelens, omdat ze geen vriendinnen heeft.

De Bewonder-ring 
Ook vertelt Lisa haar verhaal in onze nieuwe rubriek, waarin we vrouwen interviewen die zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor hun inzet belonen wij ze met een speciaal voor Vriendin ontworpen ring. De ring is ontworpen door tweelingzussen Anne en Esther van Vedder & Vedder.

Wat doet jouw stichting Vriendschapswens?
“Samen met een team van andere vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg verzamel ik wensen van kinderen en jongeren die een vriend of vriendin willen. Als een kind met een vriendschapswens zich wil aanmelden, kan dat alleen met hulp van zijn vader of moeder. Samen maken ze een profiel aan. Een ouder kent zijn kind het beste. Alle wensen worden bewaard in een database waar we vertrouwelijk mee omgaan. Als er een kind in dezelfde omgeving met dezelfde leeftijd en interesses is, hebben we een match. Hobby’s en passies van kinderen zijn de allerbelangrijkste criteria bij het zoeken naar een maatje. De kans dat een vriendschap ontstaat, wordt ontzettend vergroot als kinderen samen iets doen waar ze beiden plezier aan beleven. Als er een match is, brengen we de potentiële vrienden samen. We hebben verschillende vriendencoaches die kunnen helpen bij het leggen van het eerste contact, maar ook ouders kunnen deze rol op zich nemen.”

Hoe kwam je op het idee voor deze stichting?
“Ik werk al best lang in het onderwijs en tot nu ben ik in elke groep minstens één kind tegengekomen die eenzaam is en een maatje mist. Het leek me een mooi idee als deze kinderen met elkaar in contact konden komen. Vaak denken ze dat ze de enige zijn, maar dat is helemaal niet zo.”

Zijn er veel eenzame kinderen?
“Zeker. Ik ben ervan overtuigd dat haast iedere leerkracht kinderen kent die een goede vriend of vriendin missen. Ik vind het dan ook schrijnend dat exacte cijfers over eenzaamheid onder kinderen ontbreken. Onderzoek naar eenzaamheid wordt vooral gedaan bij volwassenen en soms bij jongeren. Kinderen zijn een vergeten groep.”

Terwijl het hebben van vriendjes zo belangrijk is voor kinderen…
“Juist. Naast het hebben van lol en plezier, leren kinderen van vrienden veel over hoe je met anderen omgaat. Ook worden kinderen zelfverzekerder van vriendschappen. Een relatie met een vriend is gelijkwaardig. Een vriend zoekt contact met je omdat hij het leuk vindt om bij je te zijn. Dat is een heel waardevol gegeven dat niet kan worden vervangen door de aandacht van een volwassene, hoe aardig die persoon ook is. Kinderen hebben vrienden nodig om gelukkige, evenwichtige mensen te worden.”

Jullie bemiddelen pas vanaf acht jaar, waarom niet eerder?

“Omdat jonge kinderen makkelijker vrienden maken. In de zandbak kunnen kinderen naast elkaar spelen en het leuk hebben. Als ze ouder worden, wordt dat om tal van reden ingewikkelder. Kinderen kunnen buiten de groep vallen, moeilijk aansluiting vinden na een verhuizing, of het lastig vinden contact te leggen. Het maakt niet uit wat de oorzaak is, alle kinderen zijn welkom bij stichting Vriendschapswens. Onze missie is om zo veel mogelijk kinderen gelukkig te maken.”

Meer weten? Kijk op de website.

Vind een vriendin!
Zoek jij ook een nieuwe leuke vriendschap? Gewoon omdat je een vriendin mist waarmee je alles kunt delen? Gelukkig bestaan er verschillende platformen om een vriendschap online te vinden. Je kunt een oproep plaatsen hier op Vriendin.nl/vriendschap, maar je kunt ook terecht op Vriendinnenonline.nl.

Reageer op dit artikel

Instagram