Persoonlijke verhalen

Lilian: ‘Ik ben zo blij dat mijn moeder weer gelukkig is’

Nadat ze in korte tijd twee keer een partner had verloren, durfde Rita (56) de liefde niet meer toe te laten in haar leven. Maar haar dochter Lilian (28) gunde haar juist zo een nieuwe partner. “Ik gaf Mike mijn moeders nummer en zei dat hij haar moest bellen.”

Lilian: “Vijf jaar geleden verhuisde ik naar een huis dicht bij het huis van mijn moeder. Ik wilde bij haar binnen kunnen lopen als ik het gevoel had dat ze hulp nodig had. Destijds maakte ik me best veel zorgen om haar. Mijn vader was altijd mijn moeders soulmate, haar alles. Nadat hij was overleden aan kanker, was ze kapot van verdriet. Mijn moeder wist zich geen raad met haar gevoel. Er gebeurde in die jaren een hoop in haar leven. Acht maanden na het overlijden van mijn vader kreeg ze een relatie met Joop, een goede vriend van de familie. Joop zorgde ervoor dat mijn moeder weer leuke dingen ondernam. Ze gingen er vaak op uit en hij nam haar bijvoorbeeld mee naar de kaartclub waar hij al langer lid van was. Maar na drie jaar sloeg het noodlot opnieuw toe: ook Joop bleek ongeneeslijk ziek. Nadat Joop overleden was, stortte mijn moeder in. Ze had dubbel verdriet. Om Joop, maar ook om mijn vader. Ze was er tot dan nog niet aan toegekomen om zijn dood te verwerken. Alle emoties kwamen in alle hevigheid omhoog.”

Rita: “Nu weet ik dat zelfs achter de grootste donderwolk de zon schijnt, maar destijds zag ik dat niet. Ik was zo intens verdrietig, dat ik urenlang onder de douche stond om mezelf te verwarmen en mijn tranen weg te spoelen. Ik vond het fijn dat Lilian vaak langskwam. Alles wat in haar vermogen lag om me een beetje beter te laten voelen, deed ze.”

Onvoorwaardelijke steun
“Lilians hulp was heel praktisch. In mijn huiskamer stonden veel portretten van Lilians vader Richard en van Joop, daardoor werd ik voortdurend herinnerd aan het verlies. Op een dag besloot Lilian alle foto’s weg te halen, op een paar na. Die gaf ze een mooi plekje. Lilian vond het tijd dat ik weer zou gaan leven. Eerlijk gezegd vond ik het hartstikke eng om mijn leven weer op te pakken. Het voelde heel onwennig om alleen naar verjaardagen te gaan en uitstapjes te maken. Daarom ging Lilian vaak met me mee. Ik ben haar nog altijd dankbaar voor haar steun destijds.”

Nieuwe liefde
Lilian: “Voor mijn moeder hoefde het niet meer: een nieuwe relatie. Haar hart was zo gebroken, dat ze zich niet meer durfde te hechten aan een man. Ze heeft zelfs eens hardop gezegd dat haar volgende partner vast snel zou overlijden. Ik vond dit zo erg om te horen, maar ik wist zeker dat de liefde weer in haar leven zou komen.

‘Mike lachte, mijn moeder lachte en in haar ogen verscheen een twinkeling’

Dit was destijds ook nadrukkelijk de wens van mijn vader. Hij kende mijn moeder als geen ander en wist dat ze geen type is om alleen te blijven. Op zijn sterfbed drukte hij haar op het hart om zich open te stellen voor een nieuwe liefde, mocht die op haar pad komen. Ik was erbij toen Mike en mijn moeder elkaar twee jaar geleden op de kaartclub voor het eerst ontmoetten. Mike was een nieuw lid. Toen hij samen met mijn moeder een potje kaart speelde, zag ik dat er iets bijzonders tussen hen gebeurde: Mike lachte, mijn moeder lachte en in haar ogen verscheen een twinkeling. Sinds tijden zag ik haar weer stralen. In de auto op weg naar huis zei ze dat ze Mike zo’n leuke man vond. Het verbaasde mij niets. Ik had dit allang gezien.”

Lees het hele verhaal van Lilian en Rita in Vriendin 48. 

Ook je moeder of vader gekoppeld aan een nieuwe liefde? Mail je verhaal naar post@ vriendin.audax.nl of praat mee op ons forum

Reageer op dit artikel

Instagram