Placeholder

Lezeressen vertellen: hoe praat jij met je kind over seks?

Voor de een a piece of cake, voor de ander best lastig. Vriendin vroeg moeders óf en zo ja hoe zij met hun kinderen over seksualiteit praten. “Vaak maak ik er een grapje van: ‘Je kijkt wel uit hoor, ik wil nog geen oma worden.’”

Voor de een a piece of cake, voor de ander best lastig. Vriendin vroeg moeders óf en zo ja hoe zij met hun kinderen over seksualiteit praten. “Vaak maak ik er een grapje van: ‘Je kijkt wel uit hoor, ik wil nog geen oma worden.’”

‘Je moet niet te geheimzinnig doen over seks, vind ik’ 

Eveline (48, coach) is single en moeder van twee zoons van 18 en 14:
“Vroeger werd bij ons thuis de badkamerdeur nooit op slot gedaan. Niemand schaamde zich voor zijn of haar blote lichaam. Toch kan ik me niet herinneren dat ik ooit met mijn ouders over seksualiteit heb gesproken. De eerste keer dat ik ongesteld werd, overviel me dan ook een beetje. Als ik al over seks of over ongesteld zijn sprak, was dat met vriendinnen.

Met mijn eigen kinderen heb ik van jongs af aan wel over seks gesproken. Ik heb ze duidelijk verteld dat hun lichaam alleen van henzelf is en dat niemand daar zonder toestemming mag aankomen. Je hoort vreselijke verhalen over misbruik, daarvoor wilde ik waarschuwen. Ook heb ik aangegeven dat ‘nee’ van een ander ook echt ‘nee’ is, en dat ze daar altijd gehoor aan moeten geven.

Ik heb het nooit als lastig ervaren om met mijn zoons over seksualiteit te praten. Ik zoek mijn momenten uit en maak er dan vaak een grapje met serieuze ondertoon van. ‘Je kijkt wel uit hoor, ik wil nog geen oma worden’, zeg ik dan bijvoorbeeld. Daarnaast blijf ik herhalen. Het zijn pubers, ze hebben het geheugen als een zeef. Dus hamer ik op de mogelijke gevolgen van seks zonder condoom. Je loopt zo een ziekte op en je maakt zo iemand zwanger. Daarvan moeten ze zich bewust zijn. Toen mijn oudste zoon een tijdje een vriendin had, heb ik de gesprekken wel wat serieuzer gevoerd. Ik ben onder meer wat dieper ingegaan op het respecteren van elkaars grenzen en we hebben over anticonceptie gesproken.

Mijn openheid zorgt ervoor dat mijn kinderen ook open naar mij toe zijn. Ze zitten niet altijd op mijn vragen of adviezen te wachten, maar ze weten wel dat ze bij me terechtkunnen als er vragen zijn. Zo kwam mijn jongste aan me vragen wanneer hij ‘er haar op kreeg’. Dat had hij bij zijn broer gezien en daar vertel ik hem dan over.

Seksualiteit is een onderdeel van het leven, vind ik. Je moet er geen taboe van maken. Als je er te geheimzinnig over doet, maak je het alleen maar interessanter en werk je in de hand dat je kinderen jou ook niets vertellen. Er zullen echt dingen zijn die ik niet van ze weet op seksueel gebied en dat is prima. Ik geef ze het advies nooit onder druk van de maatschappij of vrienden iets te doen waar ze nog niet aan toe zijn. En ik druk ze op het hart dat seks het mooist is als er liefde bij komt kijken.”

‘Ik moest vroeger zelf om de pil vragen, dat ga ik met mijn dochter anders doen’

Affra (40, directiesecretaresse) heeft een relatie met Marti (45) en is moeder van een dochter van 11 en twee stiefzoons van 20 en 17:
“Ik heb vroeger nooit seksuele voorlichting van mijn ouders gekregen. Ik heb mijn moeder zelf om de pil moeten vragen en kreeg op de vragen die ik over seksualiteit stelde amper antwoord. Dat zou ik met mijn kind later anders doen, nam ik me voor. Ik ben heel open, soms iets te open misschien. Ik heb andere moeders gevraagd hoe zij dat nou aanpakken. Ze gaven mij het advies het kort en bondig te houden. Dat probeer ik nu.

Mijn dochter heeft recent seksuele voorlichting gehad op school. Ik heb het lesboek doorgelezen en was verbaasd over de expliciete informatie; alles stond er met naam en toenaam en foto’s in. Dat was in mijn tijd wel anders. Wij kregen de voorlichting heel summier; zeker niet met expliciete teksten en beeldmateriaal. Mijn dochter zit in groep 7 en ik vraag me wel af of de voorlichting voor sommige kinderen niet te vroeg komt. Maar aan de andere kant: beter te vroeg dan te laat. Ik zie ook meiden aan het eind van groep 8 die zo door kunnen als vijftienjarigen. Wie weet zijn zij op seksueel gebied ook al verder.

Voor mijn eigen dochter hoop ik dat ze wacht met haar eerste keer seks tot ze er echt aan toe is. Dat ze het niet alleen maar doet omdat haar vriendinnen ook al seks hebben en ze erbij wil horen. Ik zal proberen te voorkomen dat ze, net als ik destijds als puber, zelf om de pil moet vragen. Het gesprek over gebruik van voorbehoedsmiddelen wil ik ruim voordat ze aan haar eerste keer toe is met haar hebben.

Mijn dochter vindt de gesprekken over seksualiteit nu nog wat beschamend, merk ik. Dat hoort bij haar leeftijd. Ze weet dat ze alles mag vragen. Naar aanleiding van de aflevering over seksuele voorlichting van De Luizenmoeder, vroeg ze me toen ze onder de douche stond hoe ik het ‘daar beneden’ noem. Daar hebben we het dan over.

Mijn jongste stiefzoon is heel open over zijn seksleven. Zijn vader wil daar niets over horen, die ziet hem nog als dat kleine jongetje, denk ik. Ik kan er wel om lachen. ‘Geniet ervan, maar doe het wel veilig’, benadruk ik altijd.”

Hoe praat jij met je kinderen over seks? Praat hieronder mee en lees meer verhalen in Vriendin.