Wát heeft ze gezegd?!!

Knof – Vieze woorden

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Zijn dochter Fie (4) zorgt met haar steeds groter groeiende woordenschat steeds vaker voor verrassende momenten…

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Zijn dochter Fie (4) zorgt met haar steeds groter groeiende woordenschat steeds vaker voor verrassende momenten…

 

Vieze woorden

‘Papa!’

Fie (4) springt tegen me op als een dolle puppie. Ze slaat haar armen om me heen en drukt een rode wang tegen mijn heup.

‘Ik heb je zo erg gemist, papa…’

Mijn dochter heeft talent voor drama. Als ik haar van de naschoolse opvang ophaal, reageert ze steevast alsof ze een zeilmeisje is dat net voet aan land zet na een reis om de wereld.

‘Ga je broers maar zoeken,’ zeg ik. Ze huppelt vrolijk weg richting de voetbaltafel.

‘Papa Rommes,’ zegt Eduard met een plechtig gezicht. ‘Kan ik u even spreken?’ Hij legt een hand op mijn schouder en buigt zich naar me toe. ‘Over Fie,’ fluistert hij veel te hardop.

Eduard is een van de begeleiders. Eduard fluistert wel vaker dat hij me even wil spreken. Eduard is nogal fijngevoelig als het op taalgebruik aankomt, vooral als het gaat om het benoemen van –en nu moet ik op mijn woorden letten –bepaalde delen van het menselijk lichaam die iedereen weliswaar in een of andere vorm heeft, maar die we elkaar over het algemeen niet in het gezicht slingeren. Daar kan Eduard niet goed tegen. Lastig, met Fie in de buurt. Want Fie is vier. En als je vier bent, zijn er weinig dingen leuker dan vieze woorden roepen. Met twee grote broers in huis heeft ze een woordenschat ontwikkeld waar Goedele Liekens een puntje aan kan zuigen.

Meestal levert dat weinig problemen op. Akkoord, toen ze in de supermarkt net iets te hard riep: ‘Papa, jij hebt een heel grote piemel, hè?’ was dat voor het kassameisje net iets grappiger dan voor mij, maar meestal kan ik wel om haar lachen.

Eduard niet. Hij kijkt me streng aan en vertelt dat ze Iets Heel Ergs heeft gezegd vandaag. Of ik dat maar met haar wil bespreken. Thuis, want het Hele Erge is niet voor herhaling vatbaar.

‘Meester Eduard was boos op je, vandaag, hè?’ vraag ik haar als ze in haar prinsessenbed ligt en ik haar ritueel heb doodgekieteld.

Ze laat schuldbewust haar hoofdje hangen.

‘Had je iets stouts gezegd?’

Ze knikt langzaam.

‘Wat dan?’

Ze buigt zich naar me toe en fluistert het in mijn oor.

‘Ah,’ zeg ik. ‘Ja, daar houdt Eduard niet van.’

Ik geef haar een kus. ‘Ga maar lekker slapen, schat,’ zeg ik. ‘Droom maar fijn dat je dikke tieten hebt.’

Ze giechelt. ‘Ja,’ zegt ze. ‘Hele dikke tieten.’

 

* De foto van het meisje komt van een beeldbank en is niet Knofs dochter Fie.

Meer lezen van Knof?

Knofs succesvolle debuut: Saladedagen

SALADEDAGEN is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen.

Wil je meer lezen van Knof? Bestel dit boek nu op ako.nl (zonder verzendkosten!)