Placeholder

Knof over toilet-jojo

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week kom je alles te weten over de toiletstrategie voor zijn kinderen.

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week kom je alles te weten over de toiletstrategie voor zijn kinderen.

Wie kleine kinderen in huis heeft, weet: er gebeuren soms dingen op de wc die je niet moet willen weten. Vooral omdat wij de regel ‘wie de troep ontdekt, ruime hem op’ hanteren. Helaas ben ik nieuwsgierig aangelegd, zodat ik regelmatig andermans remsporen verwijder en goedbedoelde, maar slechtgemikte, plassen van de vloer moet schrobben.

Ik verheug me op de dag dat onze jongens gaan samenwonen en hun vriendinnetjes de wc-opvoeding ter hand zullen nemen:  ‘Je mag kiezen: zittend plassen of geen seks meer voor jou, jongetje!’ De pot zal kraakhelder zijn.

Om tot die tijd ons goede humeur te bewaren, hebben mijn vrouw en ik een nieuwe sport bedacht: toilet-jojo. Dat gaat zo.

Een van de kinderen komt de woonkamer binnenrennen. Mijn vrouw herkent de gelukzalige gezichtsuitdrukking en opent de wedstrijd.

‘Olle,’ zegt ze. Haar stem verraadt niets van haar ware intenties.

‘Ja, mama?’ zegt Olle terwijl hij nonchalant met een salto mortale op de bank ploft.

‘Heb je wel doorgetrokken?’

Het joch fronst, bijt op zijn onderlip, denkt enkele seconden diep na, steekt een vinger van herkenning omhoog en holt terug. We horen een wc doorspoelen en even later komt hij weer binnenstuiteren. Het staat 1-0 voor haar. Nu is het mijn beurt.

‘Is het licht uit, Olle?’

Even kijkt hij als iemand die net wakker is geworden, dan verdwijnt hij razendsnel richting wc om het licht uit te doen. 1-1.

‘Handen wassen!’ zegt mijn vrouw als hij terug is. Met een diepe zucht keert hij terug op zijn schreden. 2-1.

Zo kunnen we een enkel kind een keer of vijf, zes terug laten gaan, en door de volgorde slim te kiezen kan dat nog veel verder worden opgerekt. Er zijn altijd nog wel billen die geveegd moeten worden, waarna – met wat mazzel  – het wc-papier niet is doorgetrokken. En elke keer moet het licht uit.

Mijn vrouw is de absolute toilet-jojokampioene. Dit jaar komen de Olympische Spelen helaas te vroeg, maar we rekenen op een gouden plak tijdens de Spelen van Rio in 2016.

 

Meer van Knof lezen?

Saladedagen is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen.  

Lees de recensies