De langste man ter wereld is 2 meter 50.

Knof over staren in Madurodam

Columnist Knof laat zijn gedachten deze week gaan over de langste én kortste man ter wereld…

Columnist Knof laat zijn gedachten deze week gaan over de langste én kortste man ter wereld…

De langste man ter wereld is gestopt met groeien. Hij is nu twee meter vijftig en dat vond hij genoeg. Heel verstandig: je moet stoppen op je hoogtepunt.

Toen de langste man eens Nederland bezocht, leek het iemand een koddig idee om hem los te laten in Madurodam. Op een foto is te zien hoe hij lachend over het Rijksmuseum heenstapt. De fotografen sjokken achter hem aan, stuk voor stuk met de blik omlaag gewend. Ze zitten natuurlijk in een lastig parket: ze willen niet onbeleefd zijn, maar het is moeilijk om de langste man ter wereld niet aan te staren. Dus kijken ze naar hun schoenen tot het tijd is om foto’s te nemen zodat andere beleefde mensen zich ongegeneerd aan hem kunnen vergapen.

Het Guinnes Book of World Records haalde de kleinste man ter wereld erbij en zette het duo samen op een podium. Hier komt de langste man er bekaaid af: je ziet alleen zijn knieën een beetje. Eén beeld blijft hangen: lachend klemt de kleinste man ter wereld zijn knuistje om de wijsvinger van de langste man. Het is een schattig gezicht. Het liefst zou je de kleinste man onder zijn kinnetje kriebelen en ‘koedie-koedie-koe’ zeggen, maar dat wordt afgeraden: hij heeft heel scherpe tandjes.

Het bijschrift luidt: ‘De langste man ter wereld met de voormalig kleinste man.’ Dat zet te denken. Hoezo ‘voormalig’ kleinste man? Is er dan een kleinere man gevonden? Is de kleinste man inmiddels gegroeid? Of – en dit is mijn favoriete theorie –is hij kwijtgeraakt?

‘Wat kijk je sip.’

‘Ik kan de kleinste man ter wereld nergens vinden.’

‘O? Daarnet zat hij nog gewoon in zijn hamsterbal.’

Misschien had de kleinste man ter wereld genoeg van de fotoshoots, van de starende blikken, van ‘koedie-koedie-koe’ en nog het meest van de beleefde mensen die net doen alsof er niets aan de hand is.

Misschien werd hij, nog niet eens zo lang geleden, gebeld, door een vriend, een echte vriend, een van de weinigen die begrijpt hoe hij zich voelt.

Kleinste man: ‘Hé lange, hoe was het in Holland?’

Langste man: ‘Interessant. Heel interessant. Luister…’

Binnenkort (7 april) gaat Madurodam weer open. Denk goed na voor je er iemand onder zijn kinnetje kriebelt.

 

 

Meer lezen van Knof?

Knofs succesvolle debuut: Saladedagen

SALADEDAGEN is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen. Wil je meer lezen van Knof? Bestel dit boek nu op ako.nl (zonder verzendkosten!)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij blij met je lengte?

 • Anoniem
  Anoniem
  Als vrouw zijnde heb ik daarover helemaal niets te klagen:D
  Beantwoorden
 • caroline.fjord
  caroline.fjord
  ik ben vergeleken bij mijn man klein, hij 1.96 ik 1.64, is mij wel eens aan de voordeur gevraagd of mijn vader thuis was, waarop ik antwoorde; dat weet ik niet, maar mijn man is er wel ;-)
  Beantwoorden
 • kim1984
  kim1984
  zou best wel groter willen zijn:(
  Beantwoorden
 • Dianneke
  Dianneke
  Met 1.58m wat kleiner dan de gemiddelde Nederlander.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen