Placeholder

Irene Moors over haar Decemberzegel

Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Waar kwam de inspiratie voor jouw zegel vandaan?
“Het nummer Last Christmas van Wham! wordt al jarenlang rond kerst grijsgedraaid op de radio. Het is een nummer uit 1986. Jawel het is dus meer dan 30 jaar oud. Maar dankzij de wereldberoemde clip staat dit nummer nog steeds voor kerstvieren met vrienden in een leuk huisje omringd door sneeuw. Zelf vertrok ik 22 jaar geleden met mijn groep vrienden naar een huisje om kerst te vieren, voordat er ook maar iemand kinderen had. Dit huisje stond echter niet op een met sneeuw bedekte berg in Oostenrijk, maar gewoon op Ameland. We hebben dat huisje toen hysterisch versierd met zoveel mogelijk kerstslingers en nepsneeuw. En als klap op de vuurpijl, begon het ook nog echt te sneeuwen. Een prachtige, dierbare kerstherinnering, en mijn zegel is hierop geïnspireerd.”

Waarom is deze herinnering zo bijzonder voor jou?
“Omdat we allemaal nog jong waren en aan het begin van ons leven stonden. We maakten ons druk over keuzes die we moesten gaan maken: wel kinderen, geen kinderen? Een huis kopen? Blijven werken of toch nog iets anders leren? Maar tijdens die kerstdagen was iedereen blij en zorgeloos. En met een nog totaal onbekende toekomst zongen we heel hard voor én na het eten het liedje Glora in excelsis Deo. Het was voor mij het ultieme ‘Wham! – Last Christmas’ gevoel!”

Wat vind je van het ontwerp van de zegel?
“Mijn gevoel is prachtig overgebracht. De ontwerpster, Emilie van Spronsen, begreep mijn verhaal en heeft het in haar stijl fantastisch weergegeven. Het is feestelijk, er wordt geproost op alles wat komen gaat en het spuitbusje met sneeuw op het schilderijtje rechtsboven vind ik ontzettend grappig. Het maakt iets duidelijk: als de sfeer niet kerstig genoeg aanvoelt, moet je die kerstsfeer zelf maar maken.”

Stuur je zelf nog kerstkaarten?
“Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen kerstkaarten verstuur. Ik geef wel cadeautjes aan mensen die ik lief vind en daar hang ik dan een leuk kaartje aan met een toepasselijke tekst. Alleen een vriendin in het buitenland ontvangt nog weleens een kaartje van mij. Al moet ik toegeven dat ze die eigenlijk pas na de feestdagen ontvangt, omdat ik altijd nét even te lang wacht met naar de brievenbus gaan. Dit jaar zal ik erop tijd aandenken, haha. Het gekke is, ik vind het altijd superleuk om kaarten te krijgen, daarom denk ik dat ik dit jaar weer echte kerstkaarten stuur. Zeker nu ik mijn eigen mooie zegel heb.”

Wat is voor jou het ultieme kerstgevoel?
“Met lieve en leuke mensen bij elkaar zijn onder het genot van lekker eten en drinken, heerlijke muziek en mooie gesprekken. En het liefst met een beetje sneeuw, al is dat al een tijdje niet gelukt. Ik zit namelijk zelf tijdens kerst met mijn gezin op een zonnig eiland. De kerstman komt daar niet per arrenslee aan, maar per boot via een prachtige blauwe baai. Ik geef toe: het is even wennen, maar wel héérlijk!”

De Decemberzegel is vanaf vandaag verkrijgbaar. Bestel hier via PostNL.  

Tekst: Annabel Velema