Persoonlijke verhalen

Interview met acteur Roeland Fernhout (45)

De carrière van Roeland Fernhout (45) draait op volle toeren. Hoogste tijd dus om hem eens te spreken. Openhartig vertelt hij over zijn kinderwens, zijn moeder en zijn toekomstplannen. “Het verlangen naar kinderen heb ik achter me moeten laten.”

Je hebt het druk: je speelt in de bioscoopfilm Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet, in de tv-serie Meisje van plezier én we zien je in Expeditie Robinson. Is dit het najaar van Roeland Fernhout?
“Ja, misschien. Ik ga nu ook nog mijn eerste buitenlandse film doen. Dat wilde ik al een tijdje. Ik heb lang gespeeld bij Toneelgroep Amsterdam, maar ik ben daar twee jaar geleden weggegaan. Het leek me heel spannend om een rol te bemachtigen in een buitenlandse film. Ik speelde grote rollen bij Toneelgroep Amsterdam. Maar op een gegeven moment stond ik voor de derde keer in New York en betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: o ja, daar gaan we weer. Terwijl in New York wereld- sterren als Isabelle Huppert en Anne Hathaway in de zaal zaten en naar mij keken. Maar als je net over de veertig bent en denkt: is dit het nou, moet je stoppen. Wel vraag ik me soms af waar ik het lef vandaan heb gehaald om dat te doen.  
 

‘Ik vraag me weleens af waar ik het lef vandaan heb gehaald’ 

 

Maar eerst zien we je dit najaar dus in Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet, waarin je een vader speelt. Zelf heb je geen kinderen…
“Ik heb wel een groot verlangen naar kinderen gehad. Nog steeds, trouwens. Maar dat heb ik achter me moeten laten.”

Want?
“Mijn lief en ik hebben er alles aan gedaan om ze te krijgen, en dat was een heel lang proces, waar we zeven jaar mee bezig zijn geweest. Uiteindelijk kwamen we toch op nul uit. Tja, het leven geeft je bepaalde kaarten en daar moet je dan mee dealen. Ik denk dat mijn wens om internationaal te gaan spelen daar ook mee te maken heeft. Nu ik een leven zonder kinderen heb, probeer ik daar de voordelen van te plukken. Zo kan ik makkelijk een maand naar Riga voor filmopnamen. 

Hebben jij en je lief ooit overwogen om een kind te adopteren?
“Nee. Ik ben al een oude man van 45 en op een gegeven moment is het gewoon duidelijk, dan moet je door. Je kunt wel dingen blijven proberen, maar dat heeft geen zin. Het leven ís ook niet eerlijk. Je moet roeien met de riemen je hebt… De nieuwste Dummie is trouwens wel de allermooiste Dummie die we ooit hebben gemaakt. Als ik kind zou zijn, zou ik hem honderd keer willen zien. Het is een avonturenfilm geworden met veel knipogen naar Indiana Jones.” 

Lees het hele interview met Roeland Fernhout in Vriendin 40.

Reageer op dit artikel

Instagram