Placeholder

Hier wordt Knof niet ‘happy’ van

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week trakteert hij dochter Fie (4) op een bezoekje aan de grote gele M…

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week trakteert hij dochter Fie (4) op een bezoekje aan de grote gele M…

 

 

 

 

 

Niet zo'n Happy meal…

Op de eerste verdieping van de hamburgertent, vlak naast de trap, had iemand een bordje ‘kinderparadijs’ tegen de muur geschroefd. In een hoek stond een levensgroot beeld van een clown in een gele tuinbroek. Een opgeleukt klimrek deed zijn best om die naam eer aan te doen. In afwachting van dienbladen vol Franse frietjes, lullige speeltjes en gefrituurd slachtafval beklom Fie plichtsgetrouw de plastic buizen. Keer op keer stortte ze zich van de glijbaan, een meisje negerend dat zich al langer verveelde in het paradijs.

Ik was op een krukje in de vorm van een milkshake gaan zitten, naast de moeder van het meisje en haar vriendin. Hun lange haar – de een was blond, de ander had donkere, uitgegroeide krullen – hing slap over hun schouders. De blonde vrouw speelde met een pakje sigaretten – steeds liet ze een kant van het pakje op tafel vallen, draaide het om en liet het opnieuw vallen.

‘Dat was zaterdag,’ zei ze. ‘En toen had hij iets van : “We kunnen wel in de kou blijven staan, maar je kan ook bij mij een bakje komen doen.”’

De donkere vrouw stond op. ‘Kayla!’ zei ze. ‘Houd daar mee op!’

Kayla stak haar tong uit en verstopte zich snel achter de glijbaan. ‘Verdomme,’ zei Kayla’s moeder. Ze liet zich op haar stoel vallen.

De blonde vrouw praatte verder: ‘Nou, en toen ben ik met hem meegegaan.’

‘Verdomme Kayla!’ riep de moeder. ‘Moet je me nou alweer kwaad maken?!’

Kayla had het clownsbeeld omvergeduwd en probeerde zijn gele tuinbroek uit te trekken.

‘We hebben tot zes uur ’s ochtends zitten kleppen,’ zei de blonde vrouw. ‘Tot zes uur!’

Kayla gaf het beeld een zet. Donderend rolde de clown omlaag en landde op zijn hoofd, onderaan de trap. Kayla’s moeder zuchtte diep. Ze hees zich half van haar stoel en richtte een boze wijsvinger op haar dochter. Snel vluchtte het meisje de glijbaan op.

‘Denk maar niet dat jij een happy meal krijgt!’ riep Kayla’s moeder.

‘En nee,’ ging de blonde vrouw verder. ‘Er was geen seks. Als je dat soms denkt.’ Ze glimlachte tevreden bij de herinnering aan haar vasthoudendheid.

‘We gaan,’ zei Kayla’s moeder. Ze liep naar het klimrek. ‘Kayla! Genoeg nu. Hier komme!’

‘Ja,’ zei de blonde vrouw. ‘Ik denk dat het echt iets wordt tussen ons. Zoiets voel je.’

Fie was naast me komen staan. Ze drukte zich tegen me aan toen Kayla, spartelend en huilend, door haar moeder de trap werd afgesleurd.

De blonde vrouw stond op. ‘Als hij maar wel kinderen wil,’ zei ze peinzend. ‘Ik ben echt dól op kinderen!’ Ze stak een sigaret tussen haar lippen en liep zonder ons op te merken de trap af en het restaurant uit.

 

** Het meisje op de foto is niet Knofs dochter Fie. **

 

Meer van Knof lezen?

Saladedagen is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen.  

Lees de recensies