Eva Simons gooide het roer om: 'Ik was arrogant geworden'

Eva Simons gooide het roer om: ‘Ik was arrogant geworden’

We kennen haar als zangeres en Idols-jurylid. Inderdaad, die met de enorme hanenkam. Inmiddels is Eva Simons (34) behoorlijk veranderd. Qua kapsel, levensstijl én gewicht. “25 kilo afvallen was echt een gevecht.”   

We kennen haar als zangeres en Idols-jurylid. Inderdaad, die met de enorme hanenkam. Inmiddels is Eva Simons (34) behoorlijk veranderd. Qua kapsel, levensstijl én gewicht. “25 kilo afvallen was echt een gevecht.”

Niet veel mensen weten dat jouw opa de bekende accordeonist Johnny Meijer was.

“Klopt. Het is een gek idee dat mijn opa zo veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek, er staat zelfs een standbeeld van hem in de Jordaan. Ik was zeven toen hij overleed. Wat ik me van hem herinner, is dat hij vaak in z’n onderbroek op de bank zat, haha. En als hij accordeon speelde in de kroegen rond het Leidseplein in Amsterdam, zette hij mij op een kruk met een colaatje. Mijn opa hield van Amsterdam, hij wilde er niet weg. Zelfs niet toen hij een platencontract aangeboden kreeg in Amerika. Het verhaal gaat dat hij al op Schiphol stond toen hij zijn contract verscheurde. Dat heeft zijn carrière wel beïnvloed, hij had internationaal veel bekender kunnen zijn.”

Jouw moeder is Surinaamse. Hoe vind je het om die roots te hebben?

“Leuk. Mijn moeder is net als veel Surinamers een warm mens, en ik ben opgegroeid met veel Surinaamse familie om me heen. Mijn oma woonde tegenover ons, ik ging elke dag na school naar haar toe. Zij kookte dan, en ik hielp mee: ik maakte de rijst en de kip schoon en sneed groente. Mijn oma had tien kinderen, die allemaal in de buurt woonden. Ik vond het gezellig om zo veel neefjes en nichtjes dichtbij te hebben. Mijn moeder werkte aan haar carrière, dankzij mijn oma kon dat ook. Ze scoorde een paar grote hits, al brak ze nooit echt door. Intussen heb ik wel mooi van mijn oma leren koken. Daar word je een echt lekkerbekkie van, ik ben gek op lekker eten.”

Eva zat samen met Jamai in de jury van Idols. Wij spraken hem over zijn muziek.

Maar je bent de laatste tijd juist veel afgevallen, toch?

“Ja, vijfentwintig kilo, ik heb er nog vijftien te gaan. Ik wilde geen maagverkleining. Dan val je wel snel af, maar gaat je huid zo ‘hangen’. Ik heb een jaar de tijd genomen en heb veel getraind. Anders eten vond ik het moeilijkst. Wat je in je mond stopt, moet ook weer worden verbrand; dat had ik me nooit zo gerealiseerd. Ik hou van snacken, moet me altijd inhouden om niet naar McDonald’s te gaan en alles te kopen wat ze daar hebben. In plaats daarvan neem ik nu wat mango-snippers of een proteïneshake als ik trek heb. Nee, ik ga niet vertellen dat het makkelijk is; het is een gevecht. Makkelijk is het om een zak chips leeg te vreten. Mijn hersenen willen altijd vet. Het liefst iets uit de frituurpan.”

Hoe kwam het dat je zo veel was aangekomen?

“Ik trad een paar jaar geleden over heel de wereld veel op. Als ik dan zwetend van het podium af kwam, voelde het alsof ik had gesport en at ik in de hotelkamer de minibar leeg. Nootjes, glaasje wijn erbij. Hupsakee! Het was superleuk, dit leven was altijd mijn droom geweest. Maar ik moest energiedrankjes nemen om wakker te blijven als ik weer een jetlag had. Ik leefde heel ongezond, op suikers. Tot ik me realiseerde dat ik bezig was mezelf naar de filistijnen  te helpen.”

Wil jij graag afvallen? In dit artikel delen we drie tips en gezonde recepten

Wat was het moment waarop je je dat realiseerde?

“Toen mijn stem weg was en ik besefte dat ik in een soort bubbel was terechtgekomen. Dat alles wat ik deed ‘sick’ was en dat maakte me arrogant, vond ik. Ik woonde in een penthouse, reed in een dikke auto en was alleen maar geld aan het uitgeven. Ik heb nog steeds een dikke auto, maar wel iets minder dik. En ik woon nu in de natuur, in een huis aan het water met een moestuin van vijftig vierkante meter. Elke dag duik ik ’s ochtends het water in. Ook als koud is, ja. Juíst dan. De buren denken dan vast: die Eva is niet goed. Maar het reset iets in je hersenen en geeft je een heerlijk gevoel.”

Hoe helpt jouw vriend Boaz jou bij het afvallen?

“Sowieso doordat hij zelf supergezond, veganist en fit is. Dat is beter dan dat je een feeder hebt. Die heb ik ook gehad, maar daar heb ik het liever niet over. Boaz en ik koken vaak samen, allemaal heel gezond. Dat is voor mij ontspanning.”

Lees het hele interview in Vriendin 19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen