vrouw

Elles: ‘Mijn moeder ging ervandoor met haar internetdate’

Toen de moeder van Elles (29) met haar wilde lunchen, kwam er ineens een bekentenis: Jantine (58) was verliefd op ene André die ze via Facebook kende. Elles schrok zich kapot. “Ze vond dat ze recht had op deze verliefdheid.”

Elles: “Het was een experiment om te weten of ze nog goed in de markt lag, nu ze tegen de zestig liep. En of ze nog ‘sexappeal’ had. Tenminste, dat beweert mijn moeder nu alles uit is gekomen. Maar een paar maanden terug zei ze nog dat haar verliefdheid haar was overkomen. Dat ze haar huidige vriend André toevallig in de supermarkt had ontmoet. Gewoon spontaan tegen elkaar opgebotst, een praatje gemaakt, daarna samen gaan koffiedrinken en wandelen. Van daaruit ontstond toen een vriendschap die uitliep op meer. Dat het verhaal anders in elkaar zit en ze mijn vader min of meer opzettelijk heeft bedrogen, weet ik pas sinds kort.”

Kleine tiran

“Mijn vader is geen makkelijke man. Ik ben de eerste om dat toe te geven. In mijn jeugd heerste hij thuis als een kleine tiran. Mijn moeder mocht nog geen nieuwe panty kopen zonder zijn toestemming en hij bepaalde welke kleur lippenstift zij droeg. Rood vond hij hoerig, het moest zachtroze of bruin zijn. Hij mishandelde of sloeg haar niet, maar was verbaal heel sterk. Hij kon echt bulderen als hij het ergens niet mee eens was. Zijn wil was wet. Ik herinner me nog dat ze een keer een nieuw ontbijtbordje had gekocht – gewoon bij Blokker, niks bijzonders – en dat ze dat per ongeluk had laten vallen. Hij was woedend, omdat ze geld had uitgegeven zonder met hem te overleggen. Hij was zelfs zo boos, dat hij haar drie dagen negeerde.
Ik vond dat als kind vreselijk en nam me als dertienjarige al voor nooit voor zo’n man te gaan. Ik heb Sven ook echt uitgekozen op zijn zachtaardige karakter. Hij heeft nog nooit zijn stem tegen mij verheven en laat me rustig mijn eigen gang gaan. Ik koop en draag wat ik zelf leuk vind.
Mijn tweelingbroer Max en mijn vader lagen regelmatig in de clinch: ze hadden vaak ruzie en mijn broer had eeuwig huisarrest. Voor mij was mijn vader ook heel streng, maar alleen als het ging over schoolcijfers en vriendjes. Als ik een onvoldoende haalde, sloot hij me rustig het hele weekend op in mijn kamer. Ieder vriendje dat ik mee naar huis nam, werd door mijn vader ondervraagd, alsof hij een crimineel was die deelnam aan een politieverhoor.
Maar voor de rest was ik juist zijn lieveling, ik kon eigenlijk weinig fout doen bij hem. Ik kijk terug op een best gelukkige jeugd. Dat mijn vader streng was en snel boos, accepteerde ik omdat hij ook heel lief kon zijn. Ook voor mijn broer en moeder, al liet hij dat bij hen minder zien.
Max ging op zijn zeventiende al op kamers, ik met twintig jaar. Daarna was het voor mijn moeder een stuk zwaarder om met zijn boze buien om te gaan, biechtte ze op. Ook omdat mijn vader weinig hobby’s had en amper iets leuks met haar wilde doen.
Dus dat mijn moeder een keer onder het juk van haar dominante man uit wilde komen, snap ik best, maar ik vind het tijdstip en de manier waarop wel erg kwalijk. Ze waren immers al bijna tien jaar zonder kinderen in huis en ze zijn 35 jaar getrouwd geweest. Je zou zeggen dat ze dan wel aan zijn karakter gewend was geraakt.
Als je het zo lang met elkaar volhoudt, moet er toch genoeg liefde zijn of een bepaalde vorm van vriendschap waardoor je het zo lang met elkaar uithoudt? Dan verwacht je niet dat iemand na al die jaren ineens wil gaan scheiden en er ook nog eens met een ander vandoor gaat.”

Koffers gepakt

“Eind november vorig jaar belde mijn moeder me op, ze klonk heel zenuwachtig. Ze wilde met mij lunchen, want ze wilde me alleen spreken. Dat vond ik gek, want mijn moeder kwam bij mij nooit langs zonder mijn vader, laat staan dat we samen op pad gingen.
Wel had ik de laatste tijd gemerkt dat ze meer tegen hem inging, ze leek feller te reageren en smeerde zelfs een andere kleur, namelijk rood, op haar lippen. Maar dat is achteraf, ik zocht er op dat moment niks achter.
In het restaurantje vertelde ze vrij snel wat ze op haar hart had: ze was verliefd op een ander. Op ene André, een weduwnaar van 52. Het is maar goed dat ik geen hap brood in mijn mond had, anders was ik erin gestikt. Ik zag dit totaal niet aankomen. M’n moeder verliefd? Ze was bijna zestig! Ik zag haar eerder lid worden van een pottenbakclub of een bridgevereniging dan dat ze zich op de liefdesmarkt zou begeven.
Ze vertelde een onsamenhangend verhaal over een ontmoeting in de supermarkt. Ze straalde toen ze vertelde over hoe leuk en lief André voor haar was en hoe hij haar ophanden droeg. Ze ratelde maar door over al zijn kwaliteiten en eigenschappen. Hij had geen kinderen, was een kunstenaar en woonde op een woonboot.
Volgens m’n moeder was ze al een paar maanden in het geheim aan het daten met André. Ze had verzonnen dat ze ineens gek was op wandelen. Overdag ging ze vaak een paar uur naar het bos. Dat het met een andere man was, vermeldde ze niet. Ze praatte het voor zichzelf goed, als vergelding voor de zware huwelijksjaren met mijn vader. Ze had recht op deze verliefdheid, vond ze. En nog erger: ze was min of meer bij hem op de woonboot ingetrokken. De week ervoor had ze mijn vader verteld dat ze wilde scheiden en ze had meteen haar koffers gepakt. Ik wist niet hoe ik moest reageren, dit klonk te bizar. Wel vroeg ik naar m’n vader: hoe was het met hem? En waarom ging mijn moeder zo overhaast te werk?”

Berouwvol

“Mijn vader reageerde volgens haar eerst boos, maar dat was ze wel gewend. Daarna was hij juist erg verdrietig en berouwvol. Nu hij zag dat ze echt serieus was en wilde scheiden, wilde hij in relatietherapie en gaf hij toe dat hij het verkeerd aangepakt. Hij wilde ineens alle dingen doen die hij zijn hele leven niet had gewild, zoals op vakantie en uit eten gaan. Maar voor m’n moeder kwam zijn spijt jaren te laat en bovendien was ze nu al helemaal verliefd, dus stond ze nergens meer voor open.
Tijdens onze lunch was ik te verbouwereerd om door te vragen. Ik hoorde mijn moeder blij vertellen over haar vriend en over hoe bijzonder ze zich voelde. Zelf zat ik vol medelijden voor mijn vader. Ik vond het niet leuk voor hem dat dit was gebeurd, maar wilde tegelijkertijd mijn moeder niet te hard veroordelen. Ik geloof dat een verliefdheid je kan overkomen. Zeker wanneer je al jaren niet meer gelukkig bent, zoals mijn moeder beweerde.
Maar wat ik toen niet wist, is dat ze die man helemaal niet spontaan heeft ontmoet, maar dat ze bewust op zoek is gegaan. Dat zei ze pas weken later, toen we elkaar weer zagen en nadat ze het ‘eerlijke verhaal’ al aan mijn broer had verteld. Via Facebook schijn je een besloten community voor singles te hebben, een soort Tinder. Je kunt daar lid van worden en dan zie je alle mensen die op Facebook zitten en vrijgezel zijn. Mijn moeder had hier iets over gehoord, wilde naar eigen zeggen ‘haar ego strelen’ en maakte ‘puur uit nieuwsgierigheid’ een profiel aan. Ze zegt dat ze nooit van plan was om echt een relatie aan te gaan, hoogstens vriendschap, maar dat geloof ik niet. Daarvoor ga je niet op datingapp. Dan kun je net zo goed lid worden van een tuin- of wandelclub.
Blijkbaar was André ook lid van deze groep en wel actief op zoek naar een relatie. Hij benaderde haar en ze werden een match. Eerst hebben ze een tijd met elkaar contact gehad via Messenger en daarna spraken ze af voor een date in het bos. Dat gedeelte van het wandelen was dus als enige waar. Zo is hun relatie ontstaan.
Maar omdat mijn moeder dat tinderachtige gedeelte te gênant vond, verzon ze een verhaal over een toevallige ontmoeting in de supermarkt. Wat op zich al wonderlijk was, aangezien André zeker veertig kilometer uit de buurt woont.”

Groot bedrog

“Een maand lang ben ik echt woedend op mijn moeder geweest en wilde ik haar niet zien of spreken. Ik vond het zo’n groot bedrog. Maar uiteindelijk is ze samen met André bij mij op visite gekomen. Ik kon haar niet maandenlang negeren, daarvoor is me te dierbaar. Al vond ik het wel lastig haar te zien met een ander dan mijn vader naast zich op de bank.
Op zich vind ik André best een aardige man. Hij is heel anders dan mijn vader. Veel socialer, liever. Hij knuffelt mijn moeder constant, terwijl ik mijn ouders nog nooit heb zien zoenen. Ik zie heus wel dat m’n moeder opleeft bij hem en dat ze het fijn vindt deze aandacht te krijgen.
Tegelijkertijd heb ik medelijden met m’n vader. Hij is helemaal ingestort. Elke keer als ik bij hem op visite kom, zit hij te huilen en zegt dat hij zo’n spijt heeft dat hij niet goed genoeg voor mijn moeder is geweest. Mijn vader weet niets van het Facebook-verhaal. Hij denkt dat alles per ongeluk is gegaan en neemt het zichzelf kwalijk. Het is allemaal zijn fout, mijn moeder treft geen blaam. Iets wat ik superlief vind van hem en heel knap. Mijn vader is nog steeds dol op mijn moeder en wil geen kwaad woord over haar zeggen en horen.
Ik voel me verantwoordelijk voor mijn vader. Ik ga vaak naar hem toe en hij komt ook regelmatig bij mij eten. Hij heeft niet veel mensen meer, ziet ook mijn broer niet meer. Max had sowieso in zijn jeugd al geen goede band met mijn vader en dat is niet beter geworden sinds hij uit huis is. En al helemaal niet sinds hij kinderen heeft. Nu mijn moeder met André is, is hij alleen maar blij. Max heeft geen enkel probleem met André, die mag samen met mijn moeder komen oppassen.”

Echt zo erg?

“Dat mijn vader niet weet hoe het echt is gegaan, vind ik lastig. Ik wil niet degene zijn die klikt, maar vind dat hij de waarheid moet weten, zodat hij zich minder schuldig voelt.
Max vindt het onzin, die is blij dat mama happy is. Natuurlijk gun ik mijn moeder haar geluk. Ik ben alleen boos op de manier waarop ze het heeft aangepakt. Het is laf om de oplossing voor relatieproblemen buiten de deur te zoeken. Ze hebben met zijn tweeën in dat huwelijk gezeten. Oké, pa was vrij dominant, maar zij liet het toe. Als het echt zo erg was geweest, had ze toch veel eerder haar mond moeten opentrekken? Hoe dan ook had ze, vóórdat ze zich op een datingsite begaf, de scheiding aan moeten vragen of de eerste stap nemen om bij mijn vader weg te gaan. Dat was voor iedereen eerlijker geweest.”

Tekst: Joan Makenbach. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.