Persoonlijke verhalen

Elaine is moeder van dj Nicky Romero: ‘Hij vliegt de hele wereld over’

Hun zonen vliegen de hele wereld over, treden voor duizenden mensen op en verdienen waanzinnig veel geld. Beroemde dj of niet, moeders blijven moeders: zij zorgen, zijn trots en maken de lekkerste gehaktballen.

Elaine (58) is getrouwd met René en heeft twee kinderen: Nick (29) en Maud (26). Ze werkt bij de politie.

Jeugd

“Nick had als kind al een duidelijke wil. Ik herinner me dat hij eens een vriendje op een bolderkar sommeerde hem te duwen. ‘Misschien mag jij dan straks ook’, zei hij. Die brutaliteit! Op zijn zevende begon hij met drummen bij een muziekvereniging. Hij was nog heel jong, dus toen we na een paar maanden door de muziekdocent op gesprek werden gevraagd, dachten we dat ze hem te speels vonden. We kregen echter te horen dat Nick een gave had. Hij pakte het drummen zo goed op, ze raadde ons privéles aan. We houden in ons gezin allemaal van muziek. René zorgde vaak voor een goede playlist op Spotify, wij zongen dan lekker mee tijdens de huishoudelijke klusjes. Dat was dan zo gepiept. René was onze huis-dj!

Op de middelbare school raakte Nick steeds meer geïnteresseerd in computers, dat vond hij belangrijker dan zijn huiswerk. Na de mavo rondde hij een opleiding licht- en geluidtechniek af. Hij liep onder meer stage bij Talpa en werkte in een discotheek. Daar begon hij voor het eerst met draaien. De eigenaar van een andere discotheek bood hem een computer aan waarmee hij muziek kon maken, in ruil voor een jaar lang maandelijks optreden.

‘Mocht het toch niet lukken, dan kon hij altijd nog een andere baan zoeken’

Nick wilde geen vervolgopleiding meer doen, hij wilde fulltime muziek maken. ‘Ik ga de beste worden’, zei hij. René is een man van zekerheid, controle en structuur. Hij had moeite met Nicks plannen. Ik stond er anders in. Als Nick iets zo stellig zegt, geloof ik hem. Ik maakte me geen seconde zorgen. En mocht het toch niet lukken, dan kon hij altijd nog een andere baan zoeken.”

Carrière

“Langzaam maar zeker werd Nick gehoord, ook anderen raakten overtuigd van zijn kunnen. En toen kwam de dag dat hij tijdens het eten gebeld werd, Nick was toen 21. ‘Leg die telefoon weg, we zitten te eten’, zei ik nog. Het was een onbekend nummer, hij móest opnemen. Ik zag Nicks ogen groot worden. Hij hield zijn hand voor de speaker en zei: ‘Het is David Guetta!’ Ik had die naam weleens voorbij horen komen, maar ik had geen idee wat een grootheid hij nou precies was. Nick natuurlijk wel. David had Nicks muziek gehoord en wilde met hem werken. Vanaf dat moment is het snel gegaan. In 2012 kwam hij als hoogste nieuwe binnenkomer ooit op nummer 17 in de dj top-100 binnen. Nick maakte zo’n 275 vluchten per jaar en was bijna altijd onderweg. Hij werd geleefd. In 2015 zag ik zijn ogen veranderen. Ze waren dof. Nick was kortaf en onrustig. We wilden niet aan zijn hoofd zeuren; als hij even bij ons was, wilden we het vooral gezellig hebben.

Ik maakte me zorgen om hem. Nick bleek overspannen. Hij voelde de muziek niet meer, hij kon niets nieuws meer maken. De trein waar hij op zat, denderde maar door. Om te overleven, moest hij eraf springen. Hij heeft een jaar nauwelijks gewerkt, maar al met al heeft deze periode wel twee jaar geduurd. Zijn oersterke karakter en wil hebben hem gered. Hij heeft zijn eigen functioneren onder de loep gelegd en hulp gezocht. Ik vind dat hij dat heel knap en moedig heeft gedaan. Het gaat inmiddels weer heel goed met Nick. René is voor hem gaan werken, voornamelijk om Nicks grenzen te bewaken.”

‘Tegenwoordig maakt Nick meer tijd vrij voor zijn familie’

Familie

“Wij moeten als familie ook offers brengen voor het leven dat Nick leidt. Door Nicks carrière hebben wij hem veel moeten missen. Maud miste haar broer ook. Ze was altijd ‘het zusje van’, dat is voor haar weleens lastig geweest. Omdat ze elkaar zo weinig zagen, was een normale broer-zusrelatie onmogelijk. Tegenwoordig maakt Nick meer tijd vrij voor zijn familie. Maud is zijn hairstylist. Ze zijn closer dan ooit.

Ik vind het wonderlijk hoe Nick zich staande weet te houden. Dat je talent hebt is heel mooi, maar zie er maar mee om te gaan. Zijn leven is verre van normaal. Hij vliegt de hele wereld over en rijdt in de mooiste auto’s, wat mensen misschien zien als overdreven. Maar als moeder zie ik vooral dat hij niet eens tijd heeft om erin te rijden, omdat hij zo hard werkt. Ik gun hem een leven waarin hij ook gewoon Nick mag zijn en niet alleen maar Nicky Romero.”

Lees ook: Heleen is de moeder van dj Julian Jordan
Lees ook: Bas is de moeder van dj Don Diablo

Dit verhaal komt uit Vriendin 47. Daar lees je ook een interview met de moeders van Julian Jordan en Don Diablo.

Reageer op dit artikel