Schermafbeelding 2025 07 14 Om 15.58.11

De dochter van Elles dronk zichzelf in coma

De zomer is in aantocht en dat betekent voor veel jongeren: op ‘zuipvakantie’. Dat alcohol drinken niet zonder gevaar is, weten Elles (62) en haar dochters Julia (26) en Faye (21) maar al te goed. Tien jaar geleden belandde Julia met een alcoholvergiftiging op de intensive care. Om meer bewustzijn te creëren over drank maakten ze met z’n drieën de podcast Bezopen.

Elles: “Ik wilde bij Omroep Max, waar ik werk, al langer iets met het onderwerp alcohol doen. Binnen ons gezin is dat namelijk nogal een groot ding. Mijn vader was Prins Carnaval, dus dan weet je het wel. En Julia was zestien toen ze met een alcoholvergiftiging op de ic terechtkwam. Ik wilde het niet hebben over alcoholisten zoals we die kennen van ‘onder de brug’, maar juist over iedereen die structureel te veel drinkt. Met Faye had ik er regelmatig een discussie over wie er nou meer drinkt: de jongeren van nu of wij zelf vroeger. In mijn tijd kwam het gesprek over roken net een beetje op gang. Ik dronk toen ik dertien was al wel wat en met feestjes stonden de sigaretten gewoon op tafel. Dat laatste kun je je nu niet meer voorstellen. Ik verwacht dat er met alcohol ook wel een kentering komt. Maar met drank is het toch echt ingewikkelder dan met roken, het is zo genormaliseerd. Julia, Faye en ik vonden het alle drie een interessant onderwerp, dus diende ik bij de NPO het plan in er samen een podcast over te maken. Dat werd goedgekeurd.”
Faye: “Bij mij ging het met alcohol mis op m’n vijftiende. Ik had een sweetsixteenfeestje van een vriendin en omdat daar geen alcohol werd geschonken, namen we zelf wijn mee. We waren laat en ik had weinig gegeten én heel snel flink wat wijn en wat shotjes gedronken. Onderweg naar de strandtent had ik door dat ik wel heel dronken was en dat zagen de ouders van mijn vriendin ook. Ik ben weggestuurd van het feestje en met de fiets in de duinen gevallen. Mijn vrienden hebben me opgetild en op een bankje gezet, daar moest ik overgeven. Een voorbijganger die zijn hond uitliet, heeft de politie gebeld. Ik deed dwars. Dat mijn ouders erachter zouden komen, was mijn grootste nachtmerrie.”

Kantje boord

Julia: “Dat kwam natuurlijk ook doordat ik al eerder met drank de fout in was gegaan. Ik ben op m’n zestiende met een alcoholvergiftiging op de ic terecht gekomen. Dat heeft een enorme impact op ons gezin, maar ook op mijn vrienden gehad. Dat ben ik me nog meer gaan realiseren door het maken van onze podcast. Ik heb vrienden die het nog steeds moeilijk vinden daarover te praten.”
Elles: “Het is voor mijn gevoel ook echt kantje boord met je geweest. We zijn met Julia na haar ic-opname op de alcoholpoli in Delft terechtgekomen. Kinderarts Nico van der Lely heeft ons toen heel goed uitgelegd hoe slecht drinken voor kinderen is en wat het met je hersenen doet. Dat bleek heel effectief. Julia heeft mede daardoor tot haar achttiende niet meer gedronken.”
Faye: “Het werd toen inderdaad een duidelijke regel in ons huis. ‘Wij drinken niet tot we achttien zijn.’ Voor mij was dat nog heel ver weg. Op m’n twaalfde wilde ik al 25 zijn, ik heb een beetje een oude ziel, denk ik. Het was niet te voorkomen dat ik al voor mijn achttiende zou gaan drinken. Ik wilde naar feestjes en erbij horen. Het is goed dat mijn ouders zo streng zijn geweest, daar pluk ik nu de vruchten van. Bij vrienden waarvan de ouders minder streng zijn geweest, is alcoholgebruik normaler, maar achteraf hadden we er wel meer over moeten praten, vind ik. Het is lastig alcohol drinken bij jongeren tegen te gaan. Er hangt toch een spanning omheen.”

Schijnveiligheid

Julia: “We zijn voor de podcast naar het NK Buikglijden in Tubbergen gegaan. Daar hebben we veertienjarigen zwaar aangeschoten zien rondlopen, gewoon in bijzijn van hun ouders. Er heerste daar, zo leek het wel, een idee dat het dan veilig is, omdat het onder toeziend oog van een vader of moeder gebeurt. Maar als je kijkt naar wat er met mij is gebeurd, is dat dus helemaal niet veilig. Op m’n achttiende ben ik weer gaan drinken en ik ben ook zeker nog weleens dronken geweest. Maar je leert steeds beter je grenzen kennen. En ik merk dat het in mijn vriendengroep heel normaal is om doordeweeks echt niet te drinken. Een 0.0 op een terrasje bestellen, is normaal. Daar hoef je je niet meer voor te verantwoorden.”
Elles: “Gezelligheid en alcohol horen voor de meeste mensen nog steeds onlosmakelijk bij elkaar. Pas als je niet meer drinkt, zie je hoe het ons allemaal in de greep heeft. Ons maatschappelijke leven is doordrenkt van alcohol en als je niet drinkt, word je daar toch vaak op aangesproken. Dat slaat nergens op. Wat maakt het een ander uit of jij wel of niet drinkt? Ik ben niet van ‘de blauwe knoop’, ik ben niet tegen drank. Ik drink bijna niet meer, omdat ik gemerkt heb dat ik goed zonder kan. Het is fijn niet afhankelijk te hoeven zijn. De laatste keer dat ik drie biertjes op een avond dronk, voelde ik me de volgende ochtend echt niet fijn. Niet fit.”
Faye: “Momenteel drink ik even niet, omdat ik mijn scriptie aan het schrijven ben. Ik kan mezelf minder goed tot school zetten als ik brak ben. Maar ik hou van dansen en uitgaan en dan drink ik zeker wel – soms ook te veel. Het is echt niet erg er zin in te hebben en ernaar te verlangen even wat losser te zijn. Ik vind het daarnaast alleen ook best wel cool als ik een keer ‘nee’ zeg en dan merk dat ik in een bepaalde setting prima functioneer.”
Julia: “In de podcast komt ook een vriend van mij aan het woord die niet drinkt, maar ervaart dat je eigenlijk niet met een theetje op een feestje kunt staan. Dat zou gewoon moeten kunnen. Laat mensen die niet drinken met rust.”

Bewust maken

Elles: “Alcohol brengt heel veel ellende met zich mee. Ongelukken, huiselijk geweld, ziektes. We zijn dat heel normaal gaan vinden. Het is toch raar dat heel Nederland op z’n kop staat over een onderwerp als fatbikes, maar dat je een zeikerd bent als je over de negatieve aspecten van drank begint? Daar moeten we vanaf.”
Faye: “Dat drank zeven soorten kanker kan veroorzaken, weten veel mensen bijvoorbeeld niet. En zelfs als we het allemaal wel weten, drinken we toch. Het blijft ingewikkeld.”
Julia: “Ik hoop dat mensen door onze podcast bewuster met alcohol omgaan. En je kunt ook bewust wel drinken. We moeten over dit onderwerp open gesprekken kunnen hebben. Voor mijn gevoel rust er nog veel te veel een taboe op.
Elles: “Dat ervaar ik ook. Wij zijn een heel normaal gezin waar het toch twee keer goed is misgegaan. Dat kan iedereen overkomen. Erover praten is alleen maar goed. En dat heeft niets met betutteling te maken. We hebben veel positieve reacties op de podcast gehad. Het heeft mensen aan het denken gezet. ‘Ik leef liever tien jaar korter met drank’, hoor je nog weleens. Maar als je zestig bent en ziek wordt, wil je nog niet dood. Dan wil je je kinderen en kleinkinderen zien opgroeien. Het zijn allemaal smoezen om maar niet kritisch naar je eigen drankgebruik te kijken. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor eten en bewegen.”

De zes afleveringen van de MAX-podcast Bezopen zijn gratis te luisteren via Nporadio1.nl, Maxvandaag.nl of Spotify.

Foto: Mariel Kolmschot
Visagie: Nicolette Brøndsted

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Persoonlijke verhalen

Uit andere media