Dilemma: mogen jouw kinderen onbeperkt snoepen?

Dilemma: mogen jouw kinderen onbeperkt snoepen?

Een pepernootje hier, een schuimpje daar… Overal snoep voor je kind! Laat jij de teugels vieren of blijf je (ook) tijdens de feestmaand streng? Loukie (32) is getrouwd en heeft een zoon (4) en een dochter (bijna 2):   “Ik ben een makkelijke en luie moeder, denk ik. Zeker in deze tijd dat alles zo gezond en…

Een pepernootje hier, een schuimpje daar… Overal snoep voor je kind! Laat jij de teugels vieren of blijf je (ook) tijdens de feestmaand streng?

Loukie (32) is getrouwd en heeft een zoon (4) en een dochter (bijna 2):  

“Ik ben een makkelijke en luie moeder, denk ik. Zeker in deze tijd dat alles zo gezond en verantwoord moet, lijk ik misschien gemakzuchtig. Ik ben niet zo iemand met principes en extreme standpunten. Dat krampachtige gedoe over suikers en snoep snap ik ook niet. Kinderen krijgen het toch, ze kunnen er maar beter mee om leren gaan.

De decembermaand is voor mij dé maand om heerlijk te koken, taarten en koekjes te bakken en gewoon gezellig samen te zijn. Die passie voor koken maakt misschien ook dat ik niet zo streng ben. Wij eten in december álles. De oliebollen bak ik zelf en in de boom hangen kerstkransjes en ander snoep. Natuurlijk hoeven ze niet de hele boom leeg te eten, maar lekker snoepen moet kunnen, toch?

We hebben geen snoepregels, maar mijn zoon en dochter zijn natuurlijk ook nog klein. De kinderen mogen elke dag pepernoten of kerstkransjes als ze willen, maar ik bied het niet zelf aan. Zien ze niks, dan vragen ze er eigenlijk ook nog niet om. Er zijn dus ook dagen dat er niet wordt gesnoept. De pepernoten heb ik in september al in huis gehaald, waarom niet? De kinderen mogen af en toe een handje. En natuurlijk zijn er uitschieters in deze periode, daarvoor zijn het feestdagen. Als ik het genoeg vind, krijgen ze gewoon niets meer.”

‘Gevulde speculaas, chocoladepepernoten, chocoladeletters: ik kocht alles’

Henrike (50) is getrouwd en heeft een dochter (10) en een zoon (9):

“Ik eet sinds 1 januari geen toegevoegde suikers meer. Het is onnodig en ik at er de laatste jaren echt te veel van. Voorheen aten we heel veel decembersnoep. En dan vooral mijn man en ik. Gevulde speculaas, chocoladepepernoten, chocoladeletters: ik kocht alles. Als we samen op de bank zaten met een bak witte chocoladepepernoten tussen ons in, kwamen we de avond prima door.

Dit jaar dus voor het eerst suikervrije pepernoten. Die bak ik zelf, want cake, koek, taart of gebak bestaat in de winkels amper zonder suiker. Ik neem de kinderen geleidelijk mee in het suikervrij eten door het thuis steeds een beetje meer suikervrij te maken. Ze krijgen één keer per week een reepje mee als ze gaan sporten en op zaterdag krijgen ze chips bij ‘Funniest home video’s’. Dat is het. Ze hebben er geen moeite mee en weten heel goed waarom ik het ook voor hen belangrijk vind dat ze minder suiker eten.

Ik koop dus ook in deze periode geen extra snoep. Zodra de intocht is geweest, zetten ze elke dag hun schoen. Ze krijgen er een keer of zes iets in, waarvan twee keer snoep. Waarschijnlijk wel een letter, want dat hoort er toch wel bij, maar meestal zoek ik iets anders, zoals knutselspullen of lego. We doen niet aan Sint Maarten en bij oma deel ik de pepernoten en kerstkransjes zelf uit, al heeft mijn moeder meestal ook niet veel in huis. Mijn man snoept wel nog steeds graag. Hij doet dat nu vooral als de kinderen al in bed liggen.”

Dit verhaal komt uit de Vriendin van deze week. Daar lees je ook hoe andere moeders hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen