Persoonlijke verhalen

De keuken van… Ikea directeur Lena Herder

Sinds vorig jaar is de Zweedse Lena Herder (56) de nieuwe directeur van Ikea Nederland.Tijd voor een kennismaking! Dat doen we in de keuken van haar prachtige huis in het centrum van Amsterdam. Lena heeft gekookt en vraagt of we na het interview willen blijven eten. Die uitnodiging nemen we graag aan.

‘Muziek op, wijntje erbij, heel gezellig’

We doen het interview in het Engels, want je woont pas driekwart jaar in Nederland. Kun je al iets in het Nederlands zeggen?
“Ik ben pasgeleden op cursus geweest, dus ja, een paar kleine zinnetjes lukt wel: ‘Ik ben Lena, ik woon in Amsterdam en ik werk voor Ikea.’ Ik begrijp ook al veel van wat er wordt gezegd.”

Hoe bevalt het leven hier?
“Heel goed. Het is makkelijk om je thuis te voelen in Nederland, de mensen zijn aardig en direct. Hiervoor heb ik met mijn man Ulf in Londen gewoond. Dat vonden we een heel leuke stad, maar Amsterdam vinden we nóg leuker. Dat hadden we niet gedacht, Amsterdam verraste ons. Het enige waarop we niet voorbereid waren, was de regen. Toen we naar Londen verhuisden, waarschuwde iedereen dat het daar zo vaak regent. Maar het lijkt wel of het hier nog erger is.”

Wat vind je van ons Nederlandse eten, zoals bitterballen en frikandellen?
“Een frikandel heb ik nog niet geprobeerd en bij de Febo ben ik ook nog niet geweest. Bitterballen en kroketten vind ik wel oké, al ben ik geen groot fan. Wat ik best vies vind, is een broodje haring. Saté vind ik wel weer heerlijk.”

Je komt uit Zweden. Hoe anders zijn de gewoonten daar?
“Niet heel anders, maar er zijn wel wat kleine verschillen. In Zweden fietst iedereen bijvoorbeeld met een helm op. Grappig eigenlijk, want Zweden is heel dunbevolkt, er is nauwelijks verkeer. En toch doet iedereen die helm op. Hier, in deze drukke stad, doet niemand dat. Nog een verschil: in Zweden doen mensen hun schoenen uit wanneer ze iemands huis in gaan. Dat is een oud gebruik uit de tijd dat veel mensen in Zweden nog boeren waren.”
 

‘Ik wil zo’n oma zijn bij wie de kinderen uit school nog even binnenlopen’`

 

Je hebt al in heel wat landen gewoond en gewerkt. Wat vind je leuk aan in het buitenland werken?
“Ik vind het leuk om de verschillen te zien tussen mensen en de manier waarop ze leven. In Finland probeerde ik als directeur op dezelfde manier leiding te geven als in Zweden, maar dat werkte niet goed: ze wilden het liefst van mij horen wat ze moesten doen, terwijl ik als directeur natuurlijk niet alle inhoudelijke kennis heb. Hier in Nederland willen jullie dat ook, maar vervolgens stellen jullie daar vragen over. Het woordje ‘verplicht’ werkt hier als een rode lap op een stier. Geweldig vind ik dat soort dingen, dat maakt dat ik ook groei als mens: ik moet leren daarmee om te gaan. Ik ben degene die te gast is, dus moet ik me aanpassen.”

Benieuwd naar Lena's mosselenrecept? Klik dan hier. 

Lees verder in Vriendin 42.
Lees ook: 'Shirma Rouse, de zingende keukenprinses: 'Van koken word ik gelukkig'

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram