Placeholder

De flitsende tv-carrière van Knofs zoon

Tien jaar is Stag, en hij begrijpt nu al beter hoe televisie werkt dan menig volwassene.

Tien jaar is Stag, en hij begrijpt nu al beter hoe televisie werkt dan menig volwassene.

Supergrappig en lekker normaal, dat zijn eigenschappen die bij schrijver Knof passen. Als vader van drie kinderen en debuterend schrijver vertelt hij in zijn wekelijkse column hoe hij de kinderen, het schrijven en zijn 9-tot-5-baan combineert.

Maar nu over Knofs zoon Stag.

Ik las ergens dat ons vertrouwen in ‘de media’ slinkt. We hechten steeds minder waarde aan wat kranten schrijven, aan wat journaals vertellen, aan wat in talkshows of op nu.nl wordt beweerd.

Misschien is het de kwantiteit die het hem doet: je twijfelt al snel of er wel voldoende nieuws is om al die journaals, talkshows, kranten en websites elke dag vol te krijgen.

Wie zelf een blog bijhoudt, regelmatig twittert of facebookt, weet bovendien hoe moeilijk het is om je lezers tevreden te houden met de waarheid en niets dan de waarheid. Op sociale media is liegen de norm: onze avatars zien er net iets slanker uit dan wij, onze vakanties zijn altijd zonnig en elk leven is succesvol. Als wij al gratis liegen, hoe zit het dan wel niet met de mensen die ervoor betaald krijgen?

Even gloorde er hoop: sinds Stag de videostand op zijn spelcomputer heeft ontdekt, maakt hij Het Buurtjournaal –een dagelijks programma met al het nieuws uit onze woonkamer en omstreken.  En hij gaat ver. Heel ver.

Niet alleen kreeg hij met behulp van een verborgen camera hij de waarheid rond de geknoeide kattenbakkorrels boven water, berucht is ook zijn ontmaskering van degene die met blauwe stift op de poes getekend had. Fie’s huilende bekentenis vestigde definitief de reputatie van Het Buurtjournaal als enige serieuze bron voor lokaal nieuws.

Onlangs ging de deurbel. Nietsvermoedend deed ik open en direct duwde Stag een draaiende camera in mijn gezicht en vroeg hij naar mijn rol in De Zakgeldfraude. Er waren ‘binnen het gezin’ twijfels gerezen of ik vorige week wel voldoende had uitgekeerd.  Onder druk van de publieke opinie was ik genoodzaakt alsnog uit te betalen, met rente. Waar vrije pers al niet goed voor is.

Vanmiddag ging het eindelijk mis. Stag liep al een tijdje met een gezicht als een donderwolk rond. Het was allemaal veel te saai, zei hij, er gebeurde hier nooit iets en als het zo doorging wilde niemand zijn journaal zien. Ik vreesde voor het einde van zijn journalistieke carrière, maar niet veel later was hij druk bezig met een nieuwe opname. Hij had al zijn ruimtelego buiten uitgestald en filmde hoe een klodder pindakaas met poppenoogjes langzaam van de tuintafel droop.

‘Goed nieuws, pap!’ zei hij. ‘De aliens zijn geland in onze achtertuin en ze nemen binnenkort de aarde over!’

Dat worden nieuwe kijkcijferrecords.

 

Meer lezen van Knof?

Knofs succesvolle debuut: Saladedagen

SALADEDAGEN is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen. Wil je meer lezen van Knof? Bestel dit boek nu op ako.nl (zonder verzendkosten!)