Canva1 2023 03 01t113836.942

Wat doet zij dan? – Brenda (57) is sporthypnotiseur

Een high class escort, een paardenfluisteraar, een seksspeeltjestester… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Brenda die sporthypnotiseur is. “Hypnose is geen hocuspocus, maar een bewezen wetenschap die je echt kan helpen om iets te overwinnen of te bereiken.”

Je werkt als sporthypnotiseur, wat is dat precies?

“Ik help sporters beter te presteren en hun doelen te behalen door middel van directe hypnose. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar dat is het niet. Hypnose is een bewezen wetenschap die je echt kan helpen om iets te overwinnen of te bereiken. Ook op het gebied van sport, waar vaak maar één sessie voor nodig is.”

Maar hoe werkt dat dan?

“Sport is een deel techniek, een deel coaching en heel groot deel mindset. Alle ongelooflijke prestaties zijn alleen maar neergezet omdat iemand wist dat hij het kon. Je kunt dus nog zo goed zijn, maar als je er niet helemaal van overtuigd bent dat je iets kunt, dan lukt het niet. Helaas kunnen er dingen gebeuren, waardoor je niet meer lekker in je vel zit. Denk bijvoorbeeld aan een profvoetballer die na een flinke clash op het veld zich niet meer helemaal durft te geven. Want wat als hij weer een nare blessure oploopt en weken uit de running ligt? Zijn overtuiging is dan misschien: ik kan het niet. En precies aan dat stukje werk ik met de sporter samen. Onze overtuigingen bevinden zich namelijk in ons onderbewustzijn. Die heeft als taak om je veilig te houden en je te beschermen. Als iets onprettig of onveilig voelt, dan gaat het onderbewustzijn dus iets doen om herhaling daarvan te voorkomen. Bijvoorbeeld door de situatie te ontwijken of gedachten te creëren die je ergens van weerhouden. Voor het brein een goede oplossing, maar niet voor de persoon die er last van heeft. Het houdt je immers ergens in tegen en in het geval van sporters om hun doel te bereiken. Gelukkig kun je daar door middel van hypnose vanaf komen.”

Want daarmee reset je bepaalde overtuigingen in je onderbewustzijn?

“Dat klopt. Doordat je in hypnose voorbij je ‘kritische factor’ gaat (hiermee overtuig je jezelf ervan dat je iets niet kunt of niet goed genoeg bent), ben je volledig gefocust. Hierdoor kun je negatieve overtuigingen vervangen door positieve. En vaak merk je na één sessie al dat de onzekerheden waar je eerder mee kampte er eigenlijk niet meer zijn.”

Wat fijn! Maar is niet het eng: in hypnose gaan?

“Nee hoor, het voelt juist heel ontspannen en je bent er gewoon bij. Je kunt er ook niet in blijven hangen of iets dergelijks. Toch zijn er vaak rare vooroordelen dat je iemand in hypnose van alles kan laten doen. Leuk voor in een show misschien, maar dat is niet hoe ik werk. Voor een sessie bespreek ik eerst de klachten van iemand en daarna gaan we doelgericht te werk, zodat de sporter snel weer beter kan presteren.”

Met wat voor sporters werk je naast voetballers nog meer?

“Heel verschillende sporters, zoals zwemmers, kickboksers en golfers. Ze hebben hun eigen belemmeringen en uitdagingen, maar ik kan ze allemaal helpen.”

Doe je dit werk al lang?

“Vijftien jaar nu en ik vind het nog steeds te gek.”

Wat vind je er zo leuk aan?

“Ik vind het vooral een kick als iemand na de hypnose zijn doel behaalt. Zo had ik een keer een triatleet die angst had voor zwemmen in zee. Vijf dagen na de hypnosesessie deed ze mee aan de IRONMAN in Barcelona. Hiervoor moest ze 3,8 kilometer zwemmen in zee en ze deed het zonder angst en sneller dan ooit. Geweldig toch?!”

Wat verdient je werk ongeveer?

“Omdat hypnose een specialisme is en er meestal maar één sessie nodig is, is het tarief van een hypnotiseur ‘redelijk’ tot ‘bijzonder goed’. Ik zit in de categorie ‘goed’ en daar ben ik tevreden mee. Het gaat me ook niet om veel geld, ik wil gewoon levens beter maken.”

Heb je tips voor anderen die ook sporthypnotiseur willen worden?

“Volg een goede opleiding. Hypnose is geen hocuspocus. Het is iets wat je kunt leren, dus neem daar de tijd voor. Er zijn veel hypnotiseurs die een cursus of opleiding aanbieden, maar wat ik zelf heb ervaren, is dat er maar weinig zijn die je ook leren hoe je vervolgens als beginnende (sport)hypnotiseur je bedrijf kunt opstarten. Daarom heb ik zelf een opleiding ontwikkeld waarbij je niet alleen alles over het vak leert, maar waarbij ik je ook op weg help om je praktijk succesvol te maken.”

Meer weten over het werk van Brenda? Check www.brendavader.nl.

Tip van de redactie

Deze veelzijdige yoga bal van Rockerz Fitness is er niet alleen voor yoga, want het is ook een fitness bal, gym bal en een pilates bal. De bal wordt namelijk ook veel gebruikt voor fitness- en pilates oefeningen, zowel thuis als in de sportschool. Doordat de bal op veel manieren inzetbaar is, kan je er je buik, benen, billen, armen en rug uitstekend mee trainen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Yoga Bal Van Rockerz Fitness
Bekijk bij bol.com

Tekst: Renée Brouwer

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.