Stefanie: zoektocht naar geluk

Stefanie heeft een boek gelezen over metta, wat volgens het boeddhisme liefdevolle vriendelijkheid betekent. Het helpt Stefanie met het zoeken naar geluk en kalmte.

Stefanie heeft een boek gelezen over metta, wat volgens het boeddhisme liefdevolle vriendelijkheid betekent. Het helpt Stefanie met het zoeken naar geluk en kalmte.

Het boek had al lang ingeleverd moeten worden, al legt de bibliotheek geen sancties meer op het te laat inleveren van boeken. Ik wil juist boete doen, om mijn schuldgevoel af te kopen. Maar zo werkt het niet met ‘metta’, wat ‘liefdevolle vriendelijkheid’ betekent in de oude geschriften van het Theravada-boeddhisme.

Tijdloze zoektocht 
Metta is onbegrensd en geldt voor alle levende wezens op aarde, dus ook voor mezelf. Het bijna 25 jaar oude boek ‘Liefdevolle vriendelijkheid’ is geschreven door een westerse meditatielerares (Sharon Salzberg) en toegankelijk voor iedereen. Het is tijdloos. Wat er ook verandert in de wereld, de zoektocht naar geluk zal altijd blijven bestaan.

Dingen laten zoals ze zijn 
Ik ben steeds bezig met het geluk van mijn kinderen. Na een warme adoptie is het toch niet gelukt om met al mijn adoptiekinderen een goede band te behouden. Dat doet pijn, maar door de beoefening van metta krijg ik een ander perspectief op geluk. Er zit geen oordeel in metta. Ik mag de dingen laten zijn, zoals ze zijn.

Vriend en vijand 
Ik wil het geluk in mezelf terugvinden, delen met anderen en mijn gemoed niet door externe gebeurtenissen, waar ik geen controle over heb, laten beïnvloeden. Ik oefen in: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid. Geregeld zeg ik in mezelf: ‘Moge ik vrij zijn van lijden’ of ‘moge ik vrij zijn van schuldgevoelens.’ Daarna zeg ik soortgelijke zinnetjes op voor: een vriend, weldoener, neutraal persoon, vijand en voor alle mensen op aarde. Ook schenk ik mooie zinnetjes aan al mijn kinderen. Alle mensen zijn verbonden met elkaar: vriend en vijand. Toch blijft iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen geluk en dat moeten we accepteren.

In een interview met de schrijfster las ik: ‘Dit gaat niet over boeddhist worden, maar over hoe je je bewust kunt worden van je kracht en van wat je met je mind kunt.’ Het is een manier van leven. Als iedereen, ongeacht geloof of afkomst, liefdevolle vriendelijkheid in zijn leven zou toepassen, dan zou er minder lijden zijn of zouden we het lijden beter kunnen verdragen.

Vriendelijke vrouw
Hoe vaak ik ook nog zal vallen, ik voel nu al meer kalmte door de oefeningen uit het boek. Al voelen de oefeningen nog een beetje onwennig aan. Als ik naar de bibliotheek fiets om het boek terug te brengen, fietst een onbekende vrouw van middelbare leeftijd mij in tegengestelde richting tegemoet.’Moge u gelukkig zijn,’ zeg ik in mezelf, zonder haar specifiek aan te kijken. De vrouw kijkt op en zegt mij vriendelijk gedag.

Over Stefanie

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen