Placeholder

Petra: ‘Ik wist niet dat zo veel mensen eenzaam zijn. We moeten elkaar gaan horen’

Vriendschap is het thema van de Kinderboekenweek. Dat sluit mooi aan op de week van de eenzaamheid. Mooie vriendschappen kunnen namelijk het gevoel van eenzaamheid verlichten.

Vriendschap is het thema van de Kinderboekenweek. Dat sluit mooi aan op de week van de eenzaamheid. Mooie vriendschappen kunnen namelijk het gevoel van eenzaamheid verlichten.

Nieuwe rubriek
In Vriendin is er een nieuwe rubriek waar vrouwen worden geïnterviewd die zich inzetten tegen eenzaamheid en zij worden beloond met een mooie ring. Een mooi initiatief dat echt nodig is. Ik vond het erg om te lezen dat het een groot taboe is en dat weinig mensen erover praten. Marjorie vertelde haar verhaal om het taboe te doorbreken en veel mensen herkende haar verhaal. Dat oudere mensen eenzaam zijn is inmiddels bekend, maar de hoeveelheid jongeren was bij mij onbekend.

Vergelijken
Het blijkt dat 33 procent van de jongeren onder de 24 jaar zich eenzaam voelt en een lager gevoel van eigenwaarde heeft. Jongeren vergelijken – bewust of onbewust – hun leven met de perfecte plaatjes en beelden op social media. Hun leven is dan maar saai en ze voelen zich alleen. En daar is het groene gras en het vergelijken weer… Ik neem het risico dat ik nu overkom als een oude belerende vrouw die in herhaling valt, maar ik doe het toch. Ik citeer gewoon uit een eerdere blog; Je moet ook niet ‘ver’gelijken… Kijk eerst eens van ‘dichtbij’. Gewoon om te zien wat je al hebt.

Voor elkaar én Hoor elkaar
Social media hebben volgens mij veel meer impact op de eenzaamheid. Als ik zie hoe ik tegenwoordig met vriendinnen en familie communiceer is er veel veranderd. Tegenwoordig stuur ik een appje met de vraag; Hoest? Ik krijg dan een update en we zijn weer op de hoogte van elkaars leven en alleen bij hele heftige situaties bellen we elkaar. Terwijl we vroeger uren aan de telefoon hingen om onze verhalen te vertellen. We hoorden elkaars eerste en echte emoties en gaven elkaar – gevraagd of ongevraagd- advies. Nu sturen we een emoticon mee en moet je maar hopen dat deze juist begrepen wordt. Uiteraard bespreken we nog heel veel als we elkaar weer live zien, maar het is toch anders dan die telefoongesprekken. Ik denk dat dat ook eenzaamheid veroorzaakt. We horen elkaar niet meer.

Het lijkt mij een goed idee om tijdens deze Kinderboekenweek de kinderen te leren over Vriendschap maar ook over communicatie. Ik heb alvast een nieuwe quote; Voor elkaar én Hoor elkaar.