Placeholder

Petra: ‘Ik denk dat meer relaties slagen als we minder vergelijken’

Ik dacht dat ik dé oplossing had om echtscheidingen te voorkomen. Misschien niet álle echtscheiding, maar wel heel veel. Deze week hoorde ik namelijk over de Kledingbibliotheek en de Papawinkel en mijn fantasie sloeg op hol.

Ik dacht dat ik dé oplossing had om echtscheidingen te voorkomen. Misschien niet álle echtscheiding, maar wel heel veel. Deze week hoorde ik namelijk over de Kledingbibliotheek en de Papawinkel en mijn fantasie sloeg op hol.

Kledingbibliotheek

De Kledingbibliotheek werkt net als een bibliotheek vol boeken. Je leent kleding die je leuk vindt en als je ze ‘uit’ hebt breng je ze weer terug. Zo kan je iedere dag een heel andere stijl proberen, zonder teveel gedoe. Je leent een andere look en bent een heel ander mens waardoor je misschien helemaal opbloeit. Op deze manier kun je je eigen stijl zoeken, maar je hebt geen overvolle kledingkast en lege bankrekening. Goed voor mens en milieu.

Papawinkel

Nadat ik me had verdiept in de Kledingbibliotheek kwam ik de Papawinkel tegen. Weliswaar in een kinderboek, maar het concept was een beetje hetzelfde. Een jongetje was niet tevreden over zijn papa en wilde een nieuwe. Hij ging naar de Papawinkel en ruilde hem in. Hij koos een stoere, een strenge, een slome en eigenlijk hadden alle vaders wel iets vervelends. De moraal van het verhaal was dat zijn papa eigenlijk niet zo slecht was. Het jongetje kon hem net op tijd weer meenemen uit de winkel. En ze leefde nog lang en gelukkig.

Partnerwinkel

Iedereen wil lang en gelukkig leven en het liefst geen scheidingsellende meemaken. Door die Papawinkel kwam ik op het idee van een Partnerwinkel. Partners balen weleens van elkaar en denken dan dat ál die anderen veel leuker zijn. ‘Het gras is altijd groener’. In de praktijk valt dat vaak tegen, want iedereen heeft zijn eigenaardigheden.

Dus: voordat iemand zijn leven volledig overhoop gooit, is het beter om eerst langs de Partnerwinkel te gaan en tijdelijk een partner te lenen. Misschien bloei je met een andere partner helemaal op of kom je er juist achter dat je eigen partner tóch wel de leukste is. Het is dan net als met je kledingkast. Je hebt geëxperimenteerd, maar geen lege bankrekening en geen overvol huis. Want vaak neemt een nieuwe partner nog een heleboel kinderen mee.

Kijk van dichtbij


De partnerwinkel is natuurlijk niet reëel. Net zoals het voorkomen van echtscheidingen, het is niet te voorkomen. Want misschien is het in een relatie wel net zoals met kleding. Soms verandert je stijl en wil je een totaal andere look en soms moet je je kledingkast gewoon weer eens opruimen en kom je dingen tegen die je vergeten was. Maar je kunt kleding en relaties natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Je moet ook niet ‘ver’gelijken… Kijk eerst eens van ‘dichtbij’. Gewoon om te zien wat je al hebt.