Persoonlijke verhalen

Anita Witzier: “Vroeger was ik extreem onzeker over álles!”

Anita Witzier (50), presentatrice van Memories, is gek op haar werk. Het romantische KRO-programma gaat deze maand zijn vijftiende seizoen in en Anita staat weer te popelen. Dat is wel eens anders geweest. “Vroeger zou ik dit nooit gedurfd hebben, ik was extreem onzeker. Maar ik heb mezelf over een grens geduwd.”

“In het leven is het belangrijk om zo veel mogelijk zelf aan te gaan en te ervaren, in plaats van blind te varen op adviezen van anderen. Dat neemt niet weg dat ik mezelf regelmatig tegen mijn kinderen hoor zeggen: ‘Let je hier op en denk je daar aan?’ Volkomen zinloos, want zowel Bram, twintig jaar oud, als Julia, vijftien jaar, haalt dan verveeld de schouders op. Tot ze een jaar of twaalf waren, werd er misschien nog naar mij geluisterd, maar daarna werd het anders. Dat snap ik ook wel. Toch zeg ik soms tegen Julia: ‘Lieve schat, ik mag dan oud zijn, ik heb één ding op je voor: ik heb heel veel levenservaring. Doe daar zo nu en dan gewoon je voordeel mee.’ Het is een lastige fase waar ze nu inzit, want als je vijftien bent, verandert er ontzettend veel in je leven.

Wat ik sterk in haar herken, is Julia’s verbale kracht, maar ook haar enorme onzekerheid. Voor mij is dat de enige reden dat ik niet meer snak naar mijn jeugd: die ontzettende onzekerheid, over… alles! Geen idee hebben wie je bent, wat je doet, wat je wilt, wat je kunt. Dat heeft zij ook. Al zie je er niets van, Julia weet dat bijzonder goed te maskeren. Misschien komt ze eerder arrogant over dan onzeker. Ik herken dat, mensen hebben mij ook vaak een ‘ijskonijn’ genoemd. Terwijl ik juist extreem onzeker was en op de middelbare school erg werd gepest."

Lees het hele interview met Anita Witzier in Vriendin 32.

Reageer op dit artikel

Ben jij een onzeker type?

Instagram