Dít is waarom veel dieren het fijn vinden om geaaid te worden

Veel dierenbaasjes vinden het een van de fijnste dingen die er is: lekker knuffelen met je huisdier. Maar waarom vindt je viervoeter het zo fijn om geaaid te worden?

Veel dierenbaasjes vinden het een van de fijnste dingen die er is: lekker knuffelen met je huisdier. Maar waarom vindt je viervoeter het zo fijn om geaaid te worden?

Neuronen

Bij mensen en dieren zitten verschillende soorten zenuwcellen in de huid, ook wel neuronen genoemd. Een deel hiervan geeft pijnprikkels door naar het brein, een ander deel doet dat voor warmteprikkels. Daarnaast hebben we ook gespecialiseerde neuronen die zijn bedoeld voor plezierige aaiprikkels.

Studie bij muizen

In 2013 ontdekten wetenschappers van het California Institute of Technology eenzelfde neuronen in de harige huiddelen bij muizen. De verschillende zenuwcellen werden met gemerkt met markers: stoffen die oplichten wanneer de zenuwcel geprikkeld wordt.

Vervolgens werden de dieren geaaid, gekieteld en geprikt. Uiteindelijk werd ontdekt dat slechts één type zenuwcel oplichtte bij het aaien. Het prikken en kietelen stimuleerden andere zenuwcellen.

Drie kamers

Hierop werd nog een experiment uitgevoerd met de dieren, waarvoor zij werden onderverdeeld in drie kamers. De muizen in de linkerkamer kregen een middel geïnjecteerd dat de aaizenuwen activeerde zonder dat zij geaaid werden. In de rechterkamer kregen de dieren een niet-werkzame zoutoplossing en de middelste kamer mocht zelf kiezen welke kamer ze in wilden.

Prettig gevoel

Uiteindelijk zagen de onderzoekers dat de muizen het liefst in de linkerkamer zaten. Het stimuleren van de aaizenuwen gaf de beestjes blijkbaar een prettig gevoel. De wetenschappers vermoeden dat dit ook geldt voor andere dieren.

Oxytocine

Uit een andere studie kwam naar voren dat honden die door hun baasje geaaid en gekriebeld worden het hormoon oxytocine aanmaken. Deze stof werkt stressverlagend en zorgt voor een plezierig gevoel. Hoe meer het beestje wordt geaaid, hoe meer van dit hormoon wordt aangemaakt.

Katten

Onderzoekers van de University of Lincoln focusten zich op katten en ontdekten op welke plekjes zij het liefst geaaid willen worden. Dit waren zijn kin, wangen, tussen zijn ogen en tussen zijn oren. Wil je weten of je kat het fijn vindt, let dan op zijn gedrag. Hij zal in dat geval kopjes geven, rustig knipogen of vriendelijk aan je snuffelen.

Bron: NU.nl

Lees ook: dít waren de populairste kattennamen van 2019