coronavirus testen

Wanneer moet je je wel en wanneer niet laten testen?

Afgelopen week benadrukte de GGD dat je je alleen moet laten testen in het geval je klachten hebt. Maar wat houdt dit precies in?

Het RTL Nieuws zocht het uit.

Partner, collega of vriend met klachten

Wat moet je bijvoorbeeld doen in het geval je partner, collega of vriend verkouden is? Is het dan verstandig om je te laten testen? Volgens het RIVM hoeft dit niet direct. “Dit hangt er volledig van af, of je zelf ook klachten hebt”, aldus Sonja Kloppenburg, woordvoerder van GGD Nederland. “Je test namelijk wanneer je klachten hebt. Jouw partner moet dus zeker contact opnemen met de lokale GGD, omdat diegene milde klachten heeft. Maar heb je zelf geen klachten? Dan hoef je niet getest te worden.”

Besmette huisgenoot

En wat als het vermoeden bestaat dat je huisgenoot corona heeft, maar nog op de uitslag wacht? Ook dan geldt volgens Kloppenburg de regel om je alleen te testen in het geval je zelf klachten hebt. De geteste persoon dient tot de uitslag thuis te blijven.
“Wanneer de geteste last heeft van benauwdheid of koorts, dan blijven ook de huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.”

Risicogroep

In het geval jij en je huisgenoot in de risicogroep vallen, hoeven jullie je volgens het RIVM niet vaker te laten testen. Ook hier geldt hetzelfde als voor iedereen: test wanneer je klachten hebt. Wel zijn er aanvullende adviezen: “Voor mensen uit risicogroepen is het belangrijk om ‘oncontroleerbare’ situaties te vermijden”, schrijft het RIVM. “Dit zijn situaties waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden en waar ook niet gecontroleerd wordt of mensen klachten hebben. Op deze manieren kunt u oncontroleerbare situaties vermijden en de kans op besmetting beperken.”

Ook is het verstandig om niet te veel op bezoek te gaan en niet te veel mensen te ontvangen en drukke plekken te vermijden. “Maar in quarantaine gaan is niet nodig, nu het virus beter onder controle is.”

Vitale beroepen

Wie zorgmedewerker of leerkracht is – of een ander vitaal beroep uitoefent – mag zich niet vaker laten testen dan anderen. Ook nu is het advies om dit alleen bij klachten te doen.

Wel geldt er één uitzondering voor de zorgmedewerkers. Wanneer iemand terugkeert uit een vakantieland met oranje reisadvies, nauw contact heeft gehad met een positief getest persoon of een huisgenoot met benauwdheidsklachten of koorts heeft, moet diegene 10 dagen in quarantaine. Deze periode kan worden onderbroken wanneer de medewerker zelf geen klachten heeft gekregen en de zorginstelling te weinig personeel heeft.

Terug uit vakantiegebied met code oranje

Kom je terug van vakantie, maar heb je zelf geen klachten? Dan hoef je je volgens GGD-woordvoeder Kloppenburg niet te laten testen. “Je laat je alleen testen als je klachten hebt. Dus ook als je bijvoorbeeld wakker wordt met een hoestje.” Ben je ergens geweest waar code oranje geldt vanwege verhoogd besmettingsgevaar, dan moet je tien dagen in quarantaine. Het is geen verplichting, maar een dringend advies.

Alleen reizigers uit hoogrisicogebieden – uit landen met kleurcode rood of oranje – zouden zich volgens de overheid moeten laten testen op Schiphol. Kloppenburg: “Het protocol is hetzelfde als bij een reguliere teststraat. Het enige verschil is dat dit ook bedoeld is voor mensen die geen klachten hebben.”

Testen vóór vakantie

Andersom, is het niet altijd nodig om je te laten testen voor je op vakantie gaat. Alleen voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Cyprus en Griekenland heb je een negatieve Covid-19 pcr-test nodig om het land in te komen. Deze test mag op het moment dat je de grens overgaat niet ouder zijn dan 72 uur.

Bron: RTL
Foto: Getty Images