praten

Luide praters, opgelet: dít is waarom sommige mensen zo hard praten

Je hebt mensen die heel zacht praten maar ook een groep luide praters. Dít is de reden waarom sommige mensen harder praten dan gemiddeld.

Factoren

Je kent vast wel een familielid of collega die erg aanwezig is door zijn of haar luide stem. Hierdoor kun je je misschien soms minder goed concentreren en je vraagt de persoon of het wat zachter kan. Vaak heeft het stellen van deze vraag maar een kortdurend effect. Hoe kan het toch dat sommige mensen zo luid praten? Er blijken in totaal vier factoren te zijn die bepalen hoe luid iemand spreekt. Er is een biologisch, persoonlijk, pathologisch en een cultureel component.

Lees ook:

Zo ben je gebouwd

Sommige mensen hebben een luidere stem omdat ze simpelweg zo zijn gebouwd. Zo heeft de ene persoon een groter strottenhoofd en grotere longen dan de ander, waardoor er meer geluid kan worden geproduceerd. Dit is dus het biologisch component, waar je weinig aan kunt veranderen. Het pathologische component heeft meer te maken met veranderingen in je lichaam, zoals ziekte. Zo kan het zijn dat de stem van een persoon verandert doordat iemand al zijn of haar hele leven rookt. Daarnaast verliezen weefsels, als je ouder wordt, ook hun kracht. Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat je uiteindelijk minder hard zult praten.

Lees ook:

Persoonlijk en cultureel

Je persoonlijkheid bepaalt ook voor een groot gedeelte hoe hard je praat. Extraverte, sociale, zelfverzekerde mensen zullen vaak harder praten dan introverte, meer bescheiden mensen. De laatste groep mensen moet zich eerst meer op hun gemak voelen om in een groep te kunnen spreken. Daarnaast speelt ook je culturele achtergrond en opvoeding een rol. Als er bij jouw thuis altijd hard werd gesproken, dan is de kans groot dat je dit overneemt. Vaak hebben mensen die luid spreken niet in de gaten dat ze dit doen. Pas als iemand hen hierop wijst, worden zij zich ervan bewust.

Lees ook:

Foto: GettyImages
Bron: NBCnews.com