Mondkapje

Waarom een mondkapje wél verplicht wordt in het openbaar vervoer, maar niet bij de kapper

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Waarom geldt deze regel hier wel en bijvoorbeeld niet bij de kapper?

Mondkapje

Volgens premier Rutte was de reden voor het verplicht stellen van bescherming in het openbaar vervoer duidelijk: “Het is onvermijdelijk dat door het terugschroeven van alle maatregelen de druk op het openbaar vervoer langzaam weer gaat toenemen”, vertelde hij. “Dat betekent dat er weer veel mensen bij elkaar komen. En als de bussen en treinen straks dus weer voller raken, zal anderhalve meter afstand niet langer altijd haalbaar zijn. Daarom moet iedereen per 1 juni een mondkapje dragen. Niet als alternatief voor afstand houden, maar omdat voldoende afstand houden op een bepaald moment simpelweg niet meer mogelijk is.”

Contactberoepen

Maar hoe zit dat bij contactberoepen, waar afstand houden ook niet mogelijk is? Waarom is het dragen van een mondkapje hier niet verplicht? Dit heeft te maken met twee regels.

Ten eerste moeten de werkzaamheden zoveel mogelijk op 1,5 meter worden georganiseerd. Zo worden kappersstoelen bijvoorbeeld op afstand van elkaar gezet net als de stoelen in de wachtkamer. Ten tweede worden klanten van tevoren gevraagd of zij de afgelopen tijd klachten hebben gehad. Alleen wanneer dit niet het geval is, mogen zij op afspraak komen.

Aangezien deze regels niet gehanteerd kunnen worden in het openbaar vervoer, geldt hier de verplichting van het dragen van een mondkapje.
Bron: RTL Nieuws


Lees ook: zo verloopt het coronavirus bij mensen met milde klachten

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.