bladeren tuin

Voorkom wateroverlast in de tuin

Het is je misschien ook opgevallen dat afgelopen jaren de regenbuien in Nederland steeds heviger worden. Zo komen niet alleen de straten door al het regenwater onder water te staan maar ook de tuin.

Dan zijn er maatregelen in de tuin nodig, want al dat water zorgt voor overlast. Een eerste tip: leg kunstgras
! Om wateroverlast in de tuin te voorkomen wordt hieronder een aantal tips gegeven. Deze tips werken preventief. Als u momenteel al last heeft van wateroverlast is het belangrijk dit eerst op te lossen en daarna de tips in acht te nemen.

Minimaliseer bestrating

Het is niet nodig om alle tegels uit de tuin te verwijderen. Alleen is het zo hoe meer groen er in de tuin aanwezig is hoe makkelijk het regenwater weg kan. Zo worden er plassen in de tuin voorkomen. De tegels in de tuin zullen het regenwater blokkeren om in de bodem te zakken en zo zal het water als het ware een laagje vormen op de tegels. En dit laagje water zal zich al snel uitbreiden en zorgt voor overstromingen.
Ook kun je ervoor kiezen om grind in de tuin te leggen in plaats van tegels. Het regenwater stroomt gemakkelijk weg door het grind dan door bestrating.

Het plaatsen van planten en bomen

Planten en bomen hebben water nodig en nemen dit in zich op. Hierdoor nemen ze automatisch regen op en dit voorkomt wateroverlast. Ook zorgen de wortels van planten en bomen dat de bodem lekker luchtig blijft. Het wordt geen compacte massa, waardoor water sneller en gemakkelijker door de grond wordt opgenomen. Eigenlijk geldt bij het voorkomen van wateroverlast in de tuin: hoe meer groen, hoe beter!

Het aanbrengen van hoogteverschil in de tuin

Een tuin met hoogteverschillen kan tijdens zware regenbuien tijdelijk water vasthouden en op de plekken waar het water niet mag komen komt het ook niet. Zo voorkom je dat het terras onder water komt te staan. Hierdoor geef je richting aan het regenwater in de tuin. Zo komt het in ieder geval niet op de plek terecht waar jij er veel last van zult hebben. Zorg hierbij wel dat er voldoende groen te vinden is op dit laagste punt in de tuin. Het teveel aan water kan hier dan langzaam in de grond zakken.

Keuze van het gazon

Zoals de bovengenoemde maatregelen is het leggen van kunstgras in de tuin ook één van deze bijbehorende maatregelen. Vaak kan het water niet weg vanwege een te harde ondergrond. En kunstgras is waterdoorlatend. Met kunstgras in de tuin, kan regenwater wel op natuurlijke wijze in de grond zakken. Vanwege de gaatjes in de onderkant van het kunstgras zakt het water hier gemakkelijk doorheen. Naast het voordeel dat kunstgras waterdoorlatend is, is het ook nog is onderhoudsarm. Dit betekent dat je het kunstgras niet hoeft te maaien, niet hoeft te bemesten en besproeien is ook niet nodig. Het gazon vervangen door kunstgras is hierdoor niet zo gek om over na te denken.

Al met al zijn er vele maatregelen die preventief zullen helpen tegen wateroverlast. Het is wel belangrijk om deze maatregelen ver vooraf te treffen want zodra er een hevige regenbui valt, ben je eigenlijk al te laat.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met grasexpert.com