Eenzaamheid Nederlanders toegenomen

Onderzoek: vier op de tien Nederlanders voelen zich eenzaam

Steeds meer Nederlanders voelen zich eenzaam. Dat blijkt uit cijfers van het CBS op basis van enquêteonderzoek. Vorig jaar gaf 43 procent van de bevolking aan zich enigszins of erg eenzaam te voelen. Twee jaar geleden, in 2019 was dat nog 35 procent. 

Eenzaamheid is toegenomen

Bijna 7000 Nederlanders van 15 jaar en ouder vulden de vragenlijst over eenzaamheid in. In de enquête werd onder andere gevraagd of mensen zich vaak in de steek gelaten voelen of leegte ervaren om zich heen. Uit de ingevulde vragenlijsten werd geconcludeerd dat 11 procent van de Nederlanders zich zelfs erg eenzaam voelde, terwijl dit in 2019, vóór de coronacrisis nog 9 procent was. Vooral alleenstaanden geven aan dat ze zich vaak eenzaam voelen. 

Vooral jongeren eenzaam

Vooral jongeren voelen zich vaker emotioneel en eenzaam. En dat aantal is ook een stuk hoger dan in 2019. Socioloog Tanja Traag van het CBS vertelt dat met zekerheid gezegd kan worden dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op de gevoelens van eenzaamheid. Bij andere bevolkingsgroepen is dat nog niet met zekerheid te zeggen. 

Sociale en emotionele eenzaamheid

Er zijn twee vormen van eenzaamheid: sociale en emotionele eenzaamheid. En beide vormen zijn in alle leeftijdsgroepen toegenomen. Wanneer je sociale eenzaamheid ervaart, mis je het gevoel van sociaal contact. Ervaar je emotionele eenzaamheid, dan mis je het gevoel van een hechte band.

Sociaal uitgeslotenen

Ook publiceerde het CBS cijfers over de hoeveelheid mensen die slecht meekomen in de maatschappij, ook wel ‘sociaal uitgeslotenen’ genoemd. Veel van deze mensen zitten na tien jaar nog steeds in een kwetsbare positie. 

Bron: Linda
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.