Veel mensen met griep: artsen roepen op om alert te zijn

Veel mensen met griep: artsen roepen op om alert te zijn

Momenteel zitten we midden in een griepepidemie in Nederland. Veel mensen kruipen thuis onder de wol, maar ook in het ziekenhuis is het druk. Dat ziet onder meer longarts Leon van den Toorn. Hij is arts in het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Aan RTL Nieuws vertelt hij dat in verschillende ziekenhuizen alle zeilen worden bijgezet om iedereen de juiste zorg te kunnen verlenen. 

‘Opvallend druk’

Tot nu toe hebben de ziekenhuizen het onder controle, maar volgens van den Toorn is het wel ‘opvallend druk’. “Het gaat om virusinfecties in het algemeen, dus drukte door verkoudheid, griep en corona”, legt hij uit. “Maar wat opmerkelijk is, is dat sommige mensen die een virusinfectie hebben opgelopen meteen daarna een longontsteking krijgen. Het lijkt erop dat we dat op dit moment meer zien dan in andere jaren.”

Peter van der Voort, ic-baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beaamt dat. “Wij zien indrukwekkend veel bacteriële longontstekingen als complicatie bovenop de griep. Dat zie je altijd wel als er een griepepidemie is, maar het valt op dat het dit jaar wel uitzonderlijk veel is.”

Longontsteking

Wanneer je het griepvirus hebt opgelopen ben je vatbaarder voor bacteriën doordat je afweersysteem verslechterd is. Bacteriën kunnen dan makkelijker toeslaan, wat kan zorgen voor een longontsteking. “Die longontsteking is heel vaak ziekmakend, maar in de meeste gevallen knap je daar met antibiotica wel van op. Maar een aantal mensen krijgen die bacterie niet zelf onder controle. Dan beland je in het ziekenhuis, en soms dus op de intensive care. Je kan dan een lage bloeddruk krijgen en andere organen kunnen ermee stoppen. Dan spreken we van een sepsis”, legt ic-baas van der Voort uit. 

Dodelijke afloop

Een sepsis is levensbedreigend en het kan in principe iedereen overkomen, al lopen mensen met een slechte gezondheid, ouderen en mensen met een slecht afweersysteem meer risico. Toch is het volgens de ic-baas opvallend dat er nu ook relatief gezonde, jonge mensen een dodelijke longontsteking krijgen. Ook longarts van der Toorn heeft dit nieuws gehoord. “We houden dat goed in de gaten, zoeken uit of dit landelijk speelt, en zo ja, hoe dat dan komt.”

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten als je griep hebt. Zo moet het bijvoorbeeld na een paar dagen overgaan. Blijf je last houden van koorts of ging het beter met je gezondheid en verslechtert deze nu weer? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Verder is het volgens van der Toorn belangrijk om extra op te letten in grote groepen. “Houd afstand, ventileer en was je handen.”

Alles wat je wilt weten over een longontsteking

Wil je meer weten over een longontsteking en de symptomen? Daar schreven we dit artikel over. 

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.