Zo word jij de koningin van meal preppen

Zo word jij de koningin van meal preppen en hoef je niet meer dagelijks te koken

Het leven is al druk zat, maar wat te doen als je ’s avonds wel een verse maaltijd op tafel wil zetten, terwijl je de puf er niet voor hebt? Maak kennis met meal preppen.

Wat is meal preppen?

Meal preppen is een uitkomst voor iemand die weinig tijd heeft op simpelweg niet dagelijks wil koken. Bij meal preppen bereid je de maaltijden voor één of meerdere dagen voor. Dit kan goed uitkomen wanneer je doordeweeks of ‘s avonds weinig tijd hebt om een maaltijd te bereiden.

In het geval van meal preppen maak je bijvoorbeeld op zondag maaltijden voor de hele week. Die maaltijden doe je in bakjes die je in de koelkast of vriezer bewaart, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen.

Tips

Meal preppen is niet zo moeilijk, maar het heeft wel voorbereiding nodig. Dankzij de volgende tips word je de koningin van het meal preppen.

  1. Maak een plan: Begin met het plannen van je maaltijden voor de week. Bedenk welke gerechten je wilt eten en zorg voor een goede balans tussen eiwitten, groenten en koolhydraten.
  2. Maak een boodschappenlijst: Aan de hand van je maaltijdplan ga je boodschappen doen. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je begint met koken.
  3. Kook in bulk: Kies een dag (meestal in het weekend of een dag waarop je vrij bent) om je maaltijden voor te bereiden. Kook grotere hoeveelheden en verdeel ze in porties voor de hele week. Bedenk van tevoren welke dingen je samen kunt bereiden en wat een logische volgorde is wat koken betreft.
  4. Gebruik bakjes: Investeer in goede herbruikbare bakjes. Ze maken het gemakkelijk om maaltijden te bewaren en mee te nemen.
  5. Variatie is belangrijk: Eet gevarieerd om te voorkomen dat je maaltijden saai worden. Probeer verschillende groenten, eiwitten en granen om lekkere maaltijden te creëren. Op een gegeven moment heb je een paar favoriete maaltijden die je makkelijk kunt meal preppen, maar je wil niet op het eten uitgekeken raken.
  6. Schrijf de datum op labels: Vergeet niet je containers te labelen met de inhoud en de datum waarop je ze hebt gemaakt. Zo voorkom je voedselverspilling.
  7. Snelle tussendoortjes: Bereid ook gezonde snacks voor, zoals gesneden groenten, fruit en noten. Als het al klaarligt, grijp je minder snel naar een ongezond tussendoortje.

Voorbeeld

Klinkt haalbaar, toch? Hieronder vind je een voorbeeld van een weekmenu dat je alvast kunt voorbereiden. Dat maakt de eerste keer meal preppen een stuk makkelijker.

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met bessen en noten (vooraf verpakt in individuele porties, gebruik hiervoor bakjes in plaats van plastic zakjes) of havermout met (bevroren) fruit
  • Lunch: Quinoasalade met gegrilde kip of tofu, groenten en een tahinidressing (in afzonderlijke bakjes om te mengen vlak voor het eten)
  • Snacks: Wortels, paprika of tomaten met hummus, appelplakjes met pindakaas of een handvol ongezouten noten

Avondeten

  • Maandag: Gestoomde zalm met quinoa en geroosterde broccoli (in individuele porties)
  • Dinsdag: Vegetarische chili met zilvervliesrijst (in afzonderlijke bakjes om te mengen vlak voor het eten)
  • Woensdag: Gegrilde kipfilet met zoete aardappelpuree en sperziebonen (in individuele porties)
  • Donderdag: Linzensoep met volkoren brood (in afzonderlijke bakjes om te mengen vlak voor het eten)
  • Vrijdag: Gevulde paprika met quinoa en groenten (quinoa en groenten alvast voorbereiden, op de dag zelf paprika’s vullen)

Eet smakelijk!

Vriendin’s favoriet

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst