Dierenartsen waarschuwen: steeds meer honden met chocoladevergiftiging rond de feestdagen

Dierenartsen waarschuwen: steeds meer honden met chocoladevergiftiging rond de feestdagen

In de decembermaand genieten we massaal van lekkernijen in de vorm van chocolade. Chocolade pepernoten, chocoladeletters, chocolaatjes in een adventskalender en ga zo maar door. Maar met huisdieren is dat extra oppassen geblazen. Volgens dierenartsen komen er rond de feestdagen meer honden en katten binnen met een chocoladevergiftiging. 

Spoeddierenarts Marrit Meesters vertelt aan RTL Nieuws dat ze tijdens de feestdagen en rond Pasen een piek ziet in het aantal dieren met chocoladevergiftiging. Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam krijgt in december wekelijks zo’n 20 honden die chocolade hebben gegeten. 

Veel meldingen

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht gaat het in december en rond Pasen om nog meer meldingen. Hoeveel het er precies zijn, weet het centrum niet, maar in 2022 waren dat er op jaarbasis 635. Dierenartsen bellen dit centrum als ze advies nodig hebben. Het aantal meldingen is daarom waarschijnlijk hoger, omdat de meeste dierenartsen dit vaker meemaken en weten wat ze moeten doen. 

Chocoladevergiftiging

Waarom kunnen dieren eigenlijk niet tegen chocolade? Dat zit zo: in cacao zit theobromine, een stof die in zeer grote hoeveelheden schadelijk is voor mensen, maar al in een kleine hoeveelheid gevaarlijk kan zijn voor honden en katten. Het gevaar van chocolade hangt ook af van de grootte van het dier. Een piepkleine hoeveelheid is al gevaarlijk voor een kat. Bij een hond van nog geen 1,5 kilo is likken aan vier pure chocoladekruidnoten al gevaarlijk. Bij een Deense dog van 60 kilo is dat vaak niet meteen een probleem. 

Lees ook: Opgepast: katten onder motorkap vanwege de kou

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zorg dat je huisdier niet bij de post kan als er chocolade in kan zitten. Stuur ook liever geen chocolade per post als je weet dat iemand een huisdier heeft. Let verder ook op kinderen die met chocolade rondlopen. Zij laten gemakkelijk wat vallen, waarna een huisdier het opeet. 

Neem meteen contact op met de dierenarts

Wat moet je doen als je huisdier chocolade heeft gegeten? Volgens dierenarts Meesters gaven baasjes het dier eerder vaak zout, maar tegenwoordig raden dierenartsen dat niet meer aan. “Dat zou ik alleen nog adviseren als je heel ver weg woont van een dierenarts. 99 procent van de honden braakt door zout, en dat is wat je wil. Maar die laatste procent niet, en dan lopen ze een zoutvergiftiging op. Dat risico moet je dus alleen nemen als er geen andere mogelijkheden zijn.” Ga dus altijd meteen naar de dierenarts.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.