Laptop (1)

Samen met je vriendin ETF’s gaan verhandelen

Hoe zou je je relatie met je partner of vriendin omschrijven? Is het romantisch of platonisch? Ben je op zoek naar liefde? Of misschien ben je zo goed bevriend met je vriendin dat jullie de financiën zelfs met elkaar delen en hiervan willen profiteren?

Hoe het ook zij, leren hoe je als koppel of vriendinnen in ETF’s kunt handelen, kan de spaarpot een nieuwe betekenis geven. Het verhandelen van ETF’s als koppel of als vrienden of vriendinnen via een beleggingsplatform is de afgelopen tien jaar een trend geworden. Met dit type handelsstrategie kunnen twee personen tegelijkertijd in dezelfde aandelen beleggen. Het belangrijkste voordeel van deze aanpak is dat beide partners kunnen genieten van de voordelen van het bezitten van aandelen zonder de moeite te hoeven nemen om ze afzonderlijk te kopen via verschillende investeringsplatforms.

Waarom samen aan de slag met ETF’s?

ETF aandelen handelen als koppel of samen als vriendinnen is een geweldige manier om je financiële zekerheid te vergroten. De aandelenmarkt is een zeer belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Er wordt zelfs geschat dat er elke dag voor meer dan $ 12 biljoen aan aandelen wordt verhandeld. Dit betekent dat beleggen in de aandelenmarkt behoorlijk lucratief kan zijn. Voordat je echter begint met handelen, moet je een aantal dingen overwegen. Je moet bijvoorbeeld alleen beleggen wat je voor jezelf of beiden kunt veroorloven te verliezen. ETF’s zijn een geweldige manier om je portefeuille als stel of samen als vriendinnen te diversifiëren, aangezien veel platforms gezamenlijke portefeuille rekeningen accepteren. Ze bieden blootstelling aan meerdere activaklassen zonder individuele beleggingen te hoeven beheren. Het nadeel is dat ze duur zijn in vergelijking met beleggingsfondsen.

ETF’s zijn op de beurs verhandelde fondsen. Ze combineren de diversificatievoordelen van beleggingsfondsen met de liquiditeit van beurzen. Het belangrijkste voordeel van beleggen in ETF’s is dat ze blootstelling bieden aan een breed scala aan activa, zoals grondstoffen, obligaties, onroerend goed, enz.
ETF’s worden verhandeld op beurzen die vergelijkbaar zijn met aandelen. Het kopen van een ETF is heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt, is een effectenrekening en een bankrekening.

Wat voor soort ETF?

Voor de stabiele belegger die van veiligheid houdt, gaat nadenken over het beleggen in een ETF. Deze fondsen zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, behalve dat ze op beurzen worden verhandeld in plaats van rechtstreeks van bedrijven of beleggingsondernemingen te kopen.

Aandelenfonds

Aandelen-ETF’s of aandelenfonds beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen en andere financiële instrumenten. Deze volgt vaak een onderliggende index. Bijvoorbeeld de AEX. Door de aandelen van alle of een representatieve selectie van bedrijven in de index te kopen, volgt de ETF de waarde van de onderliggende index. het nadeel van aandelenfondsen is dat ze vaak sterk volatiel zijn.

Rentedragende ETF’s

Vastrentende ETF’s beleggen in overheidseffecten zoals Amerikaanse staatsobligaties, bedrijfsobligaties, door hypotheken gedekte effecten en gemeentelijke obligaties. Over het geïnvesteerde bedrag wordt een (vaste) rente uitgekeerd door de lenende partij. Rentedragende ETF’s leveren over het algemeen een lager rendement op, maar zijn over het algemeen veel minder volatiel.

Dividend ETF’s

Als belegger kun je op twee manieren rendement scoren op een aandeel of een fonds. Enerzijds dankzij koersveranderingen, wanneer een aandeel verkocht wordt voor een hoger bedrag dan het gekocht is. Anderzijds kun je rendement behalen doordat bedrijven hun winst (deels) over de aandeelhouders uitkeren in de vorm van dividend.
ETF’s zijn er in twee soorten; een herbeleggend ETF of een uitkerend fonds. Het etf dividend wordt bij de eerste omgezet in nieuwe aandelen en bij de tweede variant direct uitgekeerd aan de aandeelhouder.

Passieve ETF’s

Passieve fondsen proberen de markt niet te verslaan, maar volgen gewoon het rendement van hun onderliggende indexen.

Actieve ETF’s

Actieve fondsen daarentegen streven ernaar om beter te presteren dan hun benchmarks.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met degiro.nl