Nieuwtjes

Rik (16) werd seksueel misbruikt: ‘Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders’

Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Rik's ouders werden vrienden met twee mannen van de muziekvereniging. Ze kwamen regelmatig over de vloer. Het misbruik begon toen Rik twaalf jaar was. Rik wilde zijn familie in bescherming nemen en hield het misbruik in eerste instantie voor zich. Uiteindelijk vond hij de moed om het drie vrienden te vertellen. Een vriend zocht hulp op school. De school bood hulp om het zijn ouders te vertellen. 

Spreekrecht
Rik vertelt zijn hele verhaal in het televisieprogramma Spreekrecht. Binnenkort komt het programma op televisie, gepresenteerd door Angela Groothuizen. Rik doet mee aan het programma omdat hij niet wil dat misbruikte kinderen en volwassenen denken dat zij zich moeten schamen. Rik: "Het is een onderdeel van je leven, maar je hoeft je er niet voor te schamen. Je kunt er open en eerlijk over zijn." 

Vallen en opstaan
De afgelopen jaren zijn zwaar geweest voor Rik. Hij kreeg agressieaanvallen, zelfmoordneigingen- en -pogingen. Ondanks alles probeert hij sterk te blijven en na iedere val op te staan.   

Moeilijk onderzoek
De twee daders hebben na een lang onderzoek uiteindelijk bekend. Rik werd zeventien uur lang ondervraagd en 22 familieleden deden hun verhaal.

Bekijk het fragment van RTL Summer Night hier

Een interview met Angela Groothuizen over Spreekrecht lees je binnenkort in Vriendin 36. 

Reageer op dit artikel

Instagram