Getty Images

Op déze manier kun jij je rijst voor de tweede keer opwarmen

Je hebt het vast weleens meegemaakt: die grote pan rijst bleek nét iets te veel van het goede. Velen gooien het weg, maar dat is zonde. Rijst kan prima hergebruikt worden. Wel is het gevaar dat het soms een droge klont wordt wat jij op je bord geserveerd krijgt. Dit is natuurlijk minder lekker. Met deze tips tover jij je rijst om tot een lekkere maaltijd.

Roerbakken

De makkelijkste manier om je rijst opnieuw op te warmen, is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Roerbak de rijst gedurende een minuut of drie. Je kunt er wat extra ingrediënten en kruiden aan toevoegen zodat je weer een nieuw gerecht op tafel zet. Wil je liever krokante rijst? Dan moet je het minimaal tien minuten verwarmen.

Stomen

Maak de rijst, voordat je het gaat stomen, met een vork los. Op deze manier voorkom je dat de rijst gaat klonteren. Als je een stoommandje hebt, kun je per 200 gram rijst een eetlepel water toevoegen. Beschik je niet over een stoommandje? Geen paniek! Dan kun je de rijst boven een pan stomen in een zeef. Verdeel de rijst en sluit het af met een bord. Wel is het belangrijk dat de rijst niet in het water hangt. Roer regelmatig met een vork om klontvorming te voorkomen. Na twee tot vijf minuten stomen is het opgewarmd en kun je het eten.

Magnetron

Weinig tijd? Dan kun je de rijst ook opwarmen in de magnetron. Eerlijk is eerlijk: het is dan wel minder lekker, maar wél de snelste manier. Doe de rijst in een bakje met een deksel. Voeg hier een eetlepel water of bouillon, en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer dit goed door en verwarm de rijst op de hoogste stand voor twee minuten. Door het tussendoor goed te roeren, zorg je ervoor dat alles warm wordt.

Pas op voor voedselvergiftiging

Wanneer je rijst bewaart, is het altijd goed om op te passen voor de zogenoemde Baccillus Cereur-bacterie. Dit is een bacterie die van nature voorkomt op rijst en een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Hoe voorkom je dit? Door de rijst terug te koelen tot vier graden en niet langer dan twee dagen te bewaren in de koelkast. Daarna moet je de rijst goed verhitten en is er niks aan de hand.

Rijst langer bewaren

Wil je je rijst langer bewaren dan twee dagen? Dan is het het handigste om de rijst in te vriezen. Daarna kun je dit opwarmen door het eerst te laten ontdooien. Vervolgens kun je de drie stappen die je net hebt gelezen gebruiken om je rijst op te warmen!

Bron: Lassie.nl en 24 Kitchen
Foto: Getty Images