Opgepast: oplichters sturen ‘Airbnb-klusjes’ via WhatsApp

Opgepast: oplichters sturen ‘Airbnb-klusjes’ via WhatsApp 

Oplichters bedenken steeds meer manieren om hun slag te slaan op verschillende sociale media. Momenteel gebruiken oplichters vaak WhatsApp-groepen waarin ze zich voordoen als verhuurplatform Airbnb.

Voorschotsfraude

De manier waarop de criminelen te werk gaan is een vorm van voorschotsfraude. De Fraudehelpdesk meldt aan NU.nl dat oplichters dit jaar al voor ruim 330.000 euro aan financiële schade hebben veroorzaakt. Dit bedrag is nu al hoger dan in heel 2023. Toen was er in totaal 215.000 euro schade door deze vorm van fraude. 

Oplichten via WhatsApp

Hoe gaan de oplichters dan te werk? Ze beloven je via WhatsApp, Telegram of andere sociale media dat je geld kunt verdienen door makkelijke opdrachten uit te voeren. Oplichters maken WhatsApp-groepen aan en doen zich voor als medewerker van het Airbnb-promotieteam. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om drie accommodaties op Airbnb te liken. Voor elke uitgevoerde opdracht zou je dan 10 euro krijgen. 

Lees ook: Daniëlle werd voor 63.000 euro opgelicht: ‘Het is een narcist en pathologische leugenaar’

Vertrouwen winnen

In sommige gevallen ontvang je de vergoeding daadwerkelijk in cryptovaluta. Dat doen de oplichters om vertrouwen te winnen. Daarna worden de opdrachten groter, waarbij je 100 tot 200 euro per dag zou verdienen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om jezelf aan te melden voor een chatgroep op Telegram. En dat is waar het helemaal mis gaat. 

Geld kwijt

De oplichters melden dat ze je niet meteen kunnen betalen en vragen je om een voorschot te sturen. Maar dat geld zie je natuurlijk nooit meer terug. Rosa Dinnissen van Airbnb laat weten aan NU.nl: “Oplichting door derden en het onrechtmatig gebruiken van ons logo heeft niets te maken met Airbnb. Wanneer we op de hoogte worden gebracht van dit soort oplichtingspraktijken onderzoeken we deze direct. We werken daarbij samen met externe partijen om vervolgstappen te kunnen nemen.”

Ga er nooit op in

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om in te gaan op een opdracht waarmee je gemakkelijk geld kunt verdienen. Maar de Fraudehelpdesk adviseert om nooit op deze verzoeken in te gaan. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerkaanbiedingen via chatapps. En betaal ook nooit voor werk waarvoor jij eigenlijk betaald zo

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.