Ontstoken oorlel

Last van een ontstoken oorlel? Zó los je dat op

Ai, mensen die oorbellen dragen herkennen het vast wel: een pijnlijke, rode en jeukende oorlel. Je hebt waarschijnlijk te maken met een ontstoken oorlel. Maar wat kun je ertegen doen, zodat je jouw favoriete sieraad zo snel mogelijk weer kunt dragen?

Symptomen van een ontstoken oorlel

Wanneer je last hebt van een oorlelontsteking is het onderste, zachte deel van je oorschelp ontstoken. Zo’n ontsteking ontstaat bijvoorbeeld door een infectie door een bacterie, een allergie of een combinatie van beide. Je herkent een ontsteking aan een rode en gezwollen oorlel. Soms kan er vocht of pus uit komen en kunnen er blaren en korstjes ontstaan. Dit gaat vaak gepaard met pijn en jeuk aan je oorlel.

Waardoor ontstaat een ontstoken oorlel?

Het dragen van oorbellen kan een reden zijn van de ontsteking. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor wanneer een gaatje in de oorlel is geschoten. Zelfs als er steriel gewerkt is, kan er een infectie in het wondje ontstaan. Verder kan er een infectie optreden als je een allergie voor nikkel hebt of een allergie ontwikkelt. Er ontstaat dan eczeem rondom een oorbel dat nikkel bevat. Doordat je huid beschadigd is door het eczeem, kan er gemakkelijker een infectie ontstaan.

Wat kun je ertegen doen?

In principe is een oorlelontsteking niet gevaarlijk, maar je moet het wel goed behandelen om een hevige ontsteking te voorkomen. Als je oorbel de ontsteking heeft veroorzaakt en je last hebt van pijn, een zwelling en pusvorming, is het belangrijk om hem eruit te halen. Maak je oorlel een paar keer per dag schoon door hem te deppen met alcohol. Dit reinigt je oorlel en kan verkoelend zijn. Ben je allergisch voor nikkel? Zorg er dan voor dat je sieraden die nikkel bevatten, vermijdt.

Tips tegen een ontstoken oorlel

  • Ben je van plan om gaatjes te laten schieten? Laat dit dan doen door een professional die steriel werkt. Anders kunnen bacteriën sneller worden overgedragen.
    • Maak je oorlel na het schieten van een gaatje twee keer per dag schoon met een ontsmettende vloeistof.
    • Probeer niet te krabben aan je oorlel.
    • Was je handen altijd voordat je je oorbellen uitdoet. Zo voorkom je dat bacteriën op je handen het wondje kunnen infecteren.
    • Probeer zo min mogelijk aan je oorbellen te zitten, ook als je oorlel niet ontstoken is. Laat ze ‘s nachts in je oren, tenzij de sieraden te groot zijn natuurlijk. Hoe vaker je je oorbellen verwijderd hoe sneller er wondjes kunnen ontstaan.
    Bron: Etos, Flair.be Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.