coronavirus testen

Negatief getest, maar nog wel klachten? Dít moet je doen

Over één regel zijn alle instanties het eens: wie klachten heeft, blijft zoveel mogelijk thuis. Maar hoe zit dat in het geval je negatief getest bent op het coronavirus?

Hier hadden het RIVM, de Rijksoverheid en de GGD tot voor kort allemaal een andere mening over. Dit is nu veranderd.

RIVM

Op de website van het RIVM staat dat je direct naar buiten mag na een negatieve testuitslag. “Als blijkt dat je op dit moment geen infectie met het nieuwe coronavirus hebt, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten”, zo valt te lezen. “Je kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent.” Pas wanneer de klachten verergeren, niet overgaan of er nieuwe bij komen, wordt geadviseerd een huisarts te bellen.

Rijksoverheid en GGD

De Rijksoverheid daarentegen zei iets anders. “Als uw klachten over zijn, hoeft u niet meer thuis te blijven”, valt te lezen. In het geval je dus nog steeds symptomen ervaart, mag je nog niet naar buiten. Ook bij de GGD Twente staat vermeldt: “Ziek goed uit. Ben je beter, dan kun je uit huis.”

Nog verwarrender werd het wanneer gekeken werd naar de adviezen per GGD-regio. Deze verschilden namelijk ook van elkaar. Op de website van de GGD Noord- en Oost Gelderland stond bijvoorbeeld “Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een coronapatiënt.”

Adviezen aangepast

Maar hoe zit het nu precies? Onlangs hebben alle instanties hun teksten aangepast, nadat RTL Nieuws hier vragen over stelde. Nu liggen deze in lijn met die van het RIVM.

Besmettelijk?

Toch zijn er nog altijd veel mensen die zich afvragen of het bij een negatieve uitslag ook mogelijk is dat iemand corona heeft. Volgens arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is een test vrij betrouwbaar, maar nooit helemaal waterdicht. Wel denkt hij dat iemand die het virus wel bij zich draagt maar negatief test minder besmettelijk is. “Als de test het virus niet kan aantonen in de neus of keel, maar bijvoorbeeld wel in de ontlasting, lijkt de kans op besmettelijkheid niet zo groot”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Het aantal virusdeeltjes is het hoogst in een vroeg stadium van de ziekte, vertelt Murk. Maar na een dag of 5, 6, neemt het af. “Dan is de kans veel groter dat je infecties mist, alleen zijn die mensen meestal nauwelijks meer besmettelijk.”

Het kan dus inderdaad zo zijn dat mensen die negatief testen toch het virus bij zich dragen. Volgens Murk is het desondanks logisch dat zij toch naar buiten mogen. “Het lijkt me verantwoord om mensen met een negatieve test in een teststraat als werkelijk negatief te beschouwen. Anders heeft het testen ook helemaal geen zin.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Lees ook: symptomen van het coronavirus verschijnen meestal in déze volgorde

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.