coronavirus 1,5 meter

Meer besmettingen, ondanks de maatregelen: hoe kan dat?

Ondanks de afgekondigde maatregelen, loopt het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen weer op. Hoe kan dit?

RTL Nieuws zocht het uit.

Verklaring

Volgens datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws is het lastig om één verklaring aan te wijzen voor de toegenomen cijfers. Er spelen meerdere factoren mee. “Neem bijvoorbeeld het feit dat we ons sinds 1 december ook kunnen laten testen zonder klachten”, legt hij aan RTL Nieuws uit. “We weten bijvoorbeeld van GGD Amsterdam dat er gemiddeld nu zo’n 600 testen per dag meer worden afgenomen. Dat leidt ongetwijfeld ook tot hogere cijfers, maar betekent niet meteen dat het virus zich sneller aan het verspreiden is. We weten alleen nog beter wie er positief is en wie niet.”

Ook krijgen GGD’s en het RIVM steeds meer uitslagen vanuit commerciële teststraten. Dit kan er ook toe leiden dat de cijfers zijn toegenomen.

Ziekenhuis

Wat in ieder geval wel een zorgwekkende ontwikkeling is, zijn de cijfers in de ziekenhuizen. Hoewel hier lang een daling te zien was, is dit de afgelopen dagen veranderd. Zondag werd zelfs het hoogste aantal coronabedden in vijf dagen gemeld.

Gedrag

En hoe zit het met ons gedrag? Op het eerste gezicht lijken mensen zich minder goed aan de regels te houden dan tijdens de eerste golf. De mobiliteitscijfers van Google laten bijvoorbeeld zien dat er sinds 18 november flink meer bezoekers voor winkels en recreatie worden geregistreerd. Bunskoek: “Dat verschil is mogelijk te verklaren doordat vanaf 17 november musea, bibliotheken, bioscopen en theaters weer open gingen. Dat ons gedrag op dat moment verandert, is dus eigenlijk niet zo gek en heeft weinig te maken met het niet in acht nemen van geldende coronaregels.”

Minder maatregelen

Elke maatregel die tot gevolg heeft dat mensen minder plekken bezoeken, zorgt ervoor dat het virus zich minder snel verspreidt. Het is dan ook niet vreemd dat in de eerste golf een snellere daling te zien was. “Want ook scholen en kinderdagverblijven waren in die periode overwegend gesloten”, aldus Bunskoek. “Dat had impact op de dagelijkse bewegingen van zowel leerlingen, docenten, opvangmedewerkers en ouders.”

Hoewel het sluiten van scholen gegarandeerd voor minder bewegingen zorgt en dus voor een minder snelle verspreiding van het virus, is ervoor gekozen niet in een algehele lockdown te gaan. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie heeft dat met het volgende te maken: “Daarvan is de schade te groot, zowel de economische schade als de sociale schade voor bijvoorbeeld scholieren. Zij lopen dan een nog grotere achterstand op, zo was de redenering de afgelopen maanden.” Ook zal het virus hoogstwaarschijnlijk nog steeds niet verdwijnen na een strenge lockdown.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images