Kijkers Five Days Inside raken niet uitgepraat over heftige beelden

In Five Days Inside wordt vijf dagen in instellingen verbleven waar je niet zomaar binnenkomt. Dit keer was het de beurt aan Natasja Froger om langs te gaan bij Centrum voor Eetstoornissen Novarum in Amsterdam.

In Five Days Inside wordt vijf dagen in instellingen verbleven waar je niet zomaar binnenkomt. Dit keer was het de beurt aan Natasja Froger om langs te gaan bij Centrum voor Eetstoornissen Novarum in Amsterdam.

Tellen

In de instelling worden mensen opgenomen om intensief te werken aan het aanleren van gezond gedrag omtrent voeding en het verbeteren van hun zelfbeeld. Dit maakt veel indruk op de presentatrice. “Als ouders word je volgens mij gek als je dochter dit heeft. Je wil ze wel door elkaar schudden en die boterham naar binnen proppen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet”, vertelt ze.

Natasja ontmoet Naomi, die al veertien weken in het centrum verblijft. Voor ze er kwam, was ze constant bezig met tellen. Ook verdoofde ze zichzelf met niet eten en drinken. Nu ‘voelt’ ze weer.

Wanneer ze de volgende dag boodschappen gaan doen, komt Natasja erachter dat Naomi niet wil dat eten lekker is. Anders voelt het als een beloning voor haar. “Ik kan echt denken: ik neem lekker een stuk appeltaart, want ik heb me rot gewerkt”, aldus de presentatrice.

Sterke eetstoornis

Later ontmoet Natasja Kelly, die al vaker is opgenomen voor haar eetstoornis. Ze stopte van de een op de andere dag met eten om zich beter te voelen. “Het is zo bizar hoe sterk zo’n eetstoornis is”, vertelt ze. Zo at ze zelfs niet toen gedreigd werd dat haar kinderen van haar verwijderd zouden worden. “Dat het gewoon niet lukt voor je kinderen, om thuis te blijven. (…) Dat is moeilijk uit te leggen. En daar voel ik me dan ook schuldig over.”

Twitter

Op Twitter raakten mensen niet uitgepraat over de uitzending. De beelden en verhalen riepen veel herkenbaarheid op bij volgers en maakten veel indruk.

Bron: Twitter

Heb je zelf negatieve gedachtes rondom eten? Of maak je je zorgen om iemand met zulke gedachten? Praat er dan met iemand over en zoek hulp.

Lees ook: Jan Smit voor het eerst de deur uit: ‘Stapje voor stapje, beetje bij beetje’