Canva1 2022 02 01t123919.374

Julia over The bachelor én Miss Nederland: ‘Ik heb vrij veel haatberichten gekregen’

Dat 2021 haar jaar was, lijkt een understatement: Julia Sinning (25) kreeg de felbegeerde laatste roos in The bachelor en ze mocht als Miss Nederland naar de Miss Universe-verkiezing in Israël. Maar om nou te zeggen dat afgelopen jaar één groot feest was… niet bepaald. “Ik kreeg zo veel over me heen: dat ik nep ben, het niet verdiende…”

Het was een nogal stormachtig jaar voor je, dat begon met de uitzendingen van The bachelor. Hoe kijk je daarop terug?
“Meedoen aan The bachelor was een leuke ervaring, ik heb er veel vriendinnen gemaakt. Het was tof om met z’n allen in een huis te zitten. En omdat je continu bij elkaar zit en geen mobiele telefoons hebt, kom je sneller tot elkaar. Ik merkte wel dat als Tony mij uitkoos om op date te gaan, ik dan blikken kreeg: o, wéér zij. Ik heb het daar ook weleens over gehad met de andere meiden. Dat ik daar niet zo veel aan kon doen. Dat snapten ze en ze namen me dat dus ook niet kwalijk. Het einde was minder: ik had weliswaar gewonnen, maar bij thuiskomst bleek al snel dat er met Tony geen serieuze relatie in zat.”

Spreek je Tony nog weleens?

“Nee, dat is voor mij een afgesloten hoofdstuk. Ik heb ’m nooit meer gesproken na die reünie-uitzending.”

Hoe waren de reacties op je deelname?

“Niet allemaal even positief. Sterker nog: ik heb, met name via social media, vrij veel haatberichten over me heen gekregen. Dat ik nep ben, dat ik het niet verdien, dat ik alleen voor de fame meedeed. Dat ik een slechte actrice ben. Of juist een goede, omdat ik volgens sommigen alles acteerde. Hoe ik denk dat dat kwam? Nou, in de tweede aflevering zag je mij in beeld met het titeltje ‘actrice’ bij mijn naam. Vervolgens hoor je de voice-over zeggen: ‘Dit is Julia en ze wil graag bekend worden.’ Dat heeft denk ik niet echt meegeholpen…”

Wat voor mensen zijn dat, die haatreacties achterlieten?

“Het opvallende was dat negentig procent van de haters vrouw was. En wat ik zelf nogal shocking vond: de meesten waren nog moeder ook. Als ik zag dat de pester in kwestie zelf dochters had, dacht ik: wil je niet het goede voorbeeld geven aan je kinderen? Zo ben ik een keer getagd in een Insta-story van een vrouw die met haar dochtertje van een jaar of vijf de finale van The bachelor zat te kijken. Die moeder vroeg: ‘Voor wie zijn wij?’ Haar dochtertje: ‘Voor Oriana.’ De moeder: ‘En waarom?’ Het dochtertje: ‘Want Julia is nep.’ Sorry hoor, maar toen ik vijf was, geloofde ik dat Goofy echt was.”

Wat deden al die negatieve reacties met je?

“Veel. Ik heb me er heel rot door gevoeld. Ik kan echt wel wat hebben, maar dit was pittig. Al wilde ik dat destijds natuurlijk niet zo uiten. Toen ik een dag terug was uit Kroatië, waar The bachelor was opgenomen, ging ik meteen het traject voor Miss Nederland in. Dat scheelde alles. Want toen het programma eenmaal werden uitgezonden, had ik al een vangnet: de mensen achter de Miss Nederland-organisatie en de andere kandidaat-Missen. Als ik hen niet had gehad, zou de impact veel heftiger zijn geweest.”

Maar je werd wel Miss Nederland! Wat dacht je toen je won?

“Ik vond het zó bijzonder. Ik heb er keihard voor gewerkt, maar om dan ook mijn naam te horen op dat podium… dat was het hoogtepunt van mijn leven tot nu toe. Er ging veel door me heen: opluchting, ontlading, liefde en warmte. Alle gevoelens en euforie keer tien. Bizar wat er in een jaar kan gebeuren. Want het jaar daarvoor zag het er nog heel anders voor me uit: in september 2020 had ik ontslag genomen bij een salesbureau waar ik totaal niet op mijn plek zat. Sowieso had ik tot dan toe keihard moet werken voor alles. Dingen gaan nooit vanzelf, er zitten altijd hobbels in de weg. Ik kom er wel altijd weer sterker uit.”

Wanneer besloot je je aan te melden voor de Miss Nederland-verkiezing?

“Na dat ontslag heb ik een paar maanden in Spanje gewoond, in het appartement van mijn oma. In die tijd volgde ik een meisje op Instagram dat meedeed aan de Miss Nederland-verkiezing. Ik dacht: ze heeft ballen dat ze dat doet. Ik had meteen door dat het niet alleen om een knap smoeltje ging, maar om business, brains én beauty. Dat maakte het voor mij interessant: ik wil zo’n badass woman zijn. Ik gaf me op met als doel om Miss Nederland te worden. Het grappige was dat ik als klein meisje altijd rondliep met zo’n Miss-kroontje op m’n hoofd. Ik droomde ervan om achttien te worden, want dan mocht ik meedoen aan de Miss-verkiezing. Wat destijds niet meehielp, was dat ik onzeker was. Ik dacht altijd: ik ben niet knap genoeg en kan dat toch niet.”

Waar kwam die onzekerheid vandaan?

“Ik was vroeger altijd een papa’s-kindje. Tot mijn tiende, toen mijn ouders gingen scheiden. Toen werd onze relatie minder intens. Ik snapte niet waarom dat zo was. Ik probeerde mezelf vanaf dat moment altijd te bewijzen tegenover mijn vader. Wilde laten zien dat ik zijn liefde waard was. Ik keek ook naar vriendinnen: hoe deden zij dat? En ik vroeg me continu af hoe ik die liefde kon krijgen die zij wel ontvingen. Ik raakte mezelf helemaal kwijt. Voelde me altijd anders dan de rest: in mijn familie, bij mij thuis, op school, bij mijn vriendinnen…”

Waarom voelde je je een buitenbeentje?

“In mijn familie ben je consultant óf je werkt bij een bank. Ik wist al vroeg dat ik andere dingen wilde doen. Ik hield van dansen, zingen en toneelstukjes opvoeren. Mijn ouders hadden daar niks mee. Daarom had ik het idee dat ik niet kon zijn wie ik wilde zijn. Ik dacht dat ik meer als mijn broer moest zijn. Hij voldeed wél aan dat plaatje dat mijn ouders voor ogen hadden. Ik luisterde naar mijn ouders en deed eerst hbo communicatie voordat ik het op acteervlak zou proberen. Die hbo-studie ging me goed af, dus aan het einde van mijn derde jaar besloot ik auditie te doen bij de opleiding waar ik écht naartoe wilde: faaam, de film actors academy amsterdam. Het idee was dat ik feedback zou krijgen, daarmee aan de slag kon en het jaar daarna weer auditie zou doen. Maar wonder boven wonder werd ik direct aangenomen. Dat betekende dat ik tijdens het afstuderen van mijn communicatie-opleiding óók het eerste jaar faaam deed. Superhard werken, maar ik heb beide gehaald.”

Groeide daardoor je zelfvertrouwen?

“Ja, dat onzekere gevoel verdween toen ik ging acteren. In mijn klas voelde iederéén zich een buitenbeentje. En als je allemaal buitenbeentjes bij elkaar zet, voelen ze zich juist verbonden. Daar nam mijn persoonlijke groei een positieve wending.”

Fast forward: bij de Miss Universe-verkiezing schopte je het helaas niet tot de laatste zestien. Was je erg teleurgesteld?

“Nee, niet echt. Ik had vooral heel veel zin in de openingsdans van de finale. Verder liet ik het een beetje op me afkomen, want ik voelde al wel dat ik het niet ver zou schoppen. Ik ben voor ’t echte plaatje gegaan: naturel, uit mijn comfortzone en lekker gek. Maar ik merkte al snel dat dat niet was waarnaar ze op zoek waren. Ik dacht: prima, want ik ga er sowieso van genieten. Tijdens de finale genoot ik intens, want ik liep gewoon voor Adriana Lima!”

Wat heeft de Miss Universe-deelname je nog meer opgeleverd?

“Nieuwe vriendschappen. Maar ook mentale, persoonlijke en sociale rijkdom. Ik kwam erachter dat ik een sociale vlinder ben. Ik wist dat stiekem al wel, maar ik vond dat vroeger altijd lastig, omdat ik dus nergens bij hoorde. Ik snapte nooit waarom dat zo was, maar het komt dus doordat ik iedereen wil leren kennen. Zo veel mogelijk verhalen wil horen. Ik maak continu connecties met mensen, maar ik ben er nog niet zo goed in om dit ook in groepsverband te doen. Tijdens een gesprek focus ik vooral op één persoon, waardoor ik met diegene een intensere connectie maak.”

Over intense connectie gesproken: voormalig Bachelor Robbert Jonkheer plaatste met Kerst een foto waar jullie samen op staan. Vervolgens was op elke site te lezen dat jullie een relatie hebben. Heb jij dit bevestigd?

“Nee, niemand heeft mij iets gevraagd! Ik vond dat heel gek. Blijkbaar worden er snel conclusies getrokken. Zo gaat dat dus in de online-wereld. Bizar hoe snel dingen als waarheid worden bestempeld.”

Het was wel echt een romantische foto, is het dan niet logisch dat mensen denken: één en één is twee?

“Ik laat mensen hier hun eigen conclusies over trekken. Ik kan alleen maar zeggen dat het goed gaat en dat we het heel leuk hebben samen. Verder ga ik er niets over vertellen. Dat is wat mij betreft gewoon privé.”

Wat zijn je dromen en plannen voor dit jaar?
“Heel veel. Zo ga ik een project doen dat te maken heeft met empowerment van je imperfecties. Ook wil ik verdergaan met acteren en presenteren. Ik hoop dat ik over een jaar of twee misschien zelfs mijn eigen talkshow heb.”

Julia’s missies

1. Cyberpesten laten stoppen
Julia helpt mee aan een educatief programma om de toename van cyberpesten onder kinderen tegen te gaan. “Het is belangrijk om pesters op de gevolgen van hun daden te wijzen. Ze beseffen niet altijd wat de impact kan zijn van zulke woorden op social media. We maken ook een empowermentprogramma om duidelijk te maken dat kinderen oké moeten zijn met zichzelf. Daar begint het allemaal mee.”
2. Wensen van ernstig zieke kinderen vervullen
Julia zet zich in voor Make-A-Wish. Deze organisatie vervult de wensen van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. “Als prinses Sterre geef ik de meisjes een positieve, energieke dag. Een droom die uitkomt voor hen en ik vind het geweldig dat ik hieraan mag bijdragen.”
3. Het échte plaatje tonen
“Bij de Miss Universe-verkiezing ziet iedereen er fantastisch en perfect uit. Daar wilde ik mijn eigen draai aan geven en dus deelde ik ook foto’s van momenten dat ik uitgeput op bed lag na een lange dag. Dat is het echte plaatje dat ik wil laten zien. Ik bewerk mijn foto’s niet. Als ik wallen heb, heb ik wallen. Als ik een puist heb, heb ik een puist.”

Tekst: Thea Tijssen
Foto’s: Yasmijn Tan
Visagie: Nicolette Brondsted

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.