Hoe kende Josef B. de vader van het gezin in Ruinerwold?

Kinderen Ruinerwold doen verhaal in nieuwe documentaire Jessica Villerius

De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D., de vader van het spookgezin in het Drentse Ruinerwold, benaderd om een documentaire te maken over hun leven. Dat laten zij weten in een persbericht.

De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D., de vader van het spookgezin in het Drentse Ruinerwold, benaderd om een documentaire te maken over hun leven. Dat laten zij weten in een persbericht.

Veel complexer

In het bericht vertelt Jessica dat alles nog veel complexer ligt dan werd gedacht. “Ik denk dat het goed is dat de kinderen er in deze kwetsbare situatie, waarin er veel druk op hen wordt gelegd, voor hebben gekozen om hun verhaal eenmalig, gedetailleerd en vooral, op hún tempo te doen.”

De kinderen hebben aangegeven dat zij liever hun eigen verhaal doen, omdat de media soms verkeerde feiten naar buiten brengt. “Liever hadden we nooit verteld over deze periode, maar de situatie dwingt ons nu in een positie dat we wel móéten reageren. (…) Er wordt veel over ons gezegd en geschreven en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet. We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan op ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn.”

Toch werken niet alle gezinskinderen mee aan de documentaire. De vijf jongste kinderen kunnen zich niet vinden in het feit dat hun vader verdacht wordt van seksueel misbruik. Ook geloven zij nog steeds in zijn levenswijze. “Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus. Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling, maar dat is nou eenmaal zo gelopen. Het idee om aan een documentaire mee te werken bevalt ons wel, maar wij willen dit eerst met onze vader overleggen.”

Het is nog niet bekend wanneer de documentaire te zien zal zijn.

Gezin

Het gezin in Ruinerwold kwam aan het licht doordat een van de zes kinderen zijn verhaal deed aan een barman. Hierop werd de politie ingeschakeld. Momenteel wordt Gerrit Jan van D., de vader van de kinderen, verdacht van seksueel misbruik en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Bron: NU.nl, Hart van Nederland

Lees ook: