Isa Hoes over film ‘Toen ik je zag’: ‘We hebben veel gehuild’

Volgende week komt de film ‘Toen ik je zag’ uit, naar het gelijknamige boek van Isa Hoes. Met aangepaste namen is haar levensverhaal te zien en het verhaal van haar man Antonie Kamerling. Bij LINDA. vertelt ze wat de verfilming van haar verhaal met haar doet. 

“Het was heel emotioneel en confronterend, maar ik vind de film heel respectvol gemaakt. Niets is overgedramatiseerd.”

Herkenning

Isa had nooit verwacht dat er een verfilming zou komen van haar boek. “Vrij snel na het uitkomen van ‘Toen ik je zag ging’ ik het land door voor lezingen. Daar gebeurde veel heftigs. Er kwamen mensen naar me toe die zich herkenden in het verhaal van Antonie, die zich begrepen en gezien voelden. Ik dacht dat ik míjn verhaal had opgeschreven. Niet dat van Antonie. Bleek dat toch anders uit te pakken.”

‘Weg afstand’

Hoewel de film Isa’s verhaal vertelt, zijn de namen aangepast. Isa werd Esther en Antonie werd Bastiaan. “Daar kwam regisseur Ben Verbong mee en dat vond ik wel fijn. Schept een beetje afstand voor mij en de familie”, vertelt Isa. “Anders had hij ook een actrice moeten casten die op mij lijkt. Wat een gedoe. Ik wist toen nog niet dat de film uiteindelijk zo één op één zou worden. Weg afstand.”

Emotioneel

Het kijken van de film was erg emotioneel voor Isa en voor haar kinderen Merlijn en Vlinder. “We hebben veel gehuild, maar vonden het heel mooi. Merlijn schrok in het begin, want uiteindelijk komt de film toch sterk overeen met de werkelijkheid. In het begin vroeg hij bij alles van ‘ging dat zo, is dat waar, is dat bedacht?’ Voor Vlinder was het ook moeilijk. Ze was 5 toen hij overleed. Wij kennen hem goed, maar zij niet. Ze weet soms niet of ze nou huilt omdat ze geen vader heeft of omdat ze deze vader mist.”

Lees ook: Isa Hoes had ‘contact’ met Antonie na zijn overlijden

Happy

Twaalf jaar na het overlijden van Antonie voelt Isa zich ‘eigenlijk wel happy’. “Ik heb nog geen liefde, maar ik ben wel happy.” Maar Isa grapt dat ze die nieuwe liefde wel had verwacht. Na het overlijden van haar man zei ze namelijk tegen haar kinderen dat ze niet lang alleen ging blijven. “Dat zei ik meteen, de dag erna. We zaten in de tuin en Vlinder merkte op dat ze een nieuwe papa wilde. Merlijn zei meteen dat dat niet ging gebeuren. Een nieuwe papa kwam er niet, drukte ik ze op het hart. Dat bestaat niet, er is maar één papa. Maar ik dacht niet dat ik lang alleen zou blijven. Dat vond ik zo’n rare opmerking van mezelf, geen idee waarom ik dat toen zei. Nu vind ik het grappig om te vertellen, want ik ben na twaalf jaar nog steeds alleen.”

‘Ik ben blij met ze’

Isa vond het spannend om haar kinderen alleen te moeten opvoeden, maar is daar nu ontzettend trots op. “Als ik ze zo zie, vind ik ze zó goed gelukt. Ze zijn lief, hebben het hart op de goed plek en zijn sociaal. Ja, ik ben blij met ze.”

‘Toen ik je zag’, naar het boek van Isa Hoes draait vanaf 2 maart in de bioscoop.

Bron: LINDA.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.