Terras

Bezoek je een horecagelegenheid? Dan moet je je contactgegevens achterlaten

Ga je uit eten of borrelen? Dan moet je bij aankomst voortaan je naam en contactgegevens doorgeven, zodat deze gebruikt kunnen worden voor bron- en contactonderzoek.

Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid, museum of pretpark meerdere mensen zijn besmet met corona, dan gaat de zaak maximaal veertien dagen dicht. Dat meldde minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal besmettingen. 

‘Gevaarlijke opmars’

Het coronavirus is volgens Rutte bezig met een ‘gevaarlijke opmars’: de afgelopen week kwamen er 2588 nieuwe besmettingen bij, de week daarvoor waren dat er 1329. Daarom heeft het kabinet verder besloten dat introductieweken voor studenten alleen door kunnen gaan in aangepaste vorm. Ook komt er geen ontgroening.

Regionaal

Burgemeesters en Veiligheidsregio’s mogen waar nodig strenger optreden om besmettingshaarden regionaal te bestrijden. Zo kunnen ze parkeerplaatsen afsluiten, openingstijden van nachtwinkels en horecagelegenheden aanpassen én supporters bij voetbalwedstrijden beperken of verbieden.

Reizen

Reizigers uit risicogebieden moeten bij terugkomst meteen twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen en ook komt er op Schiphol een teststraat voor mensen uit risicogebieden. Rutte: “Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Dus hou je aan de regels, hou anderhalve meter afstand en werk mee met het contact- en bronnenonderzoek.”